aA
Valstybės saugumo departamentas (VSD) nepradėjo ir neketina pradėti jokių tyrimų po to, kai žiniasklaidoje pasirodė JAV Senato ataskaita, kurioje užsimenama apie Lietuvoje galimai veikusius CŽV kalėjimus. Tai antradienį paskutiniame Seimo rudens sesijos posėdyje sakė VSD generalinis direktorius Gediminas Grina.
Gediminas Grina
Gediminas Grina
© DELFI / Tomas Vinickas

Užduoti klausimus G. Grinai siekė valdančioji Tvarkos ir teisingumo frakcija, nors iniciatyva kviestis į posėdį VSD vadovą iškelta jau anksčiau, tačiau parlamentas laikėsi pozicijos VSD vadovą išklausyti pavasario sesijoje.

"Paviešinus ataskaitą atsirado galimybė gauti papildomos informacijos apie buvusio sulaikymo ir tardymo programą. Galimų veiksmų apimtis visuomenei paaiškino Generalinė prokuratūra. Kaip žinoma, JAV prezidentas Barakas Obama (Barack Obama) šią programą nutraukė dar 2009 metais, o Seimo specialioji tyrimo komisija dar 2010 m. pateikė išvadas šiuo klausimu. Kiek man žinoma, Generalinė prokuratūra atnaujino ikiteisminį tyrimą, todėl kaip ne šios kompetencijos institucijos vadovas negaliu niekaip komentuoti šito proceso", - Seime iš tribūnos kalbėjo G. Grina.

G. Grinos paprašyta atsakyti į klausimus, nes, anot "tvarkiečių", "šiuo metu viešoje spaudoje sklando labai daug įvairios informacijos apie CŽV vykdytus įtariamų teroristų kankinimus slaptuose įkalinimų centruose, kurie galbūt buvo įkurti Lietuvoje".

"Tvarkiečiai" VSD vadovo klausė, ar, kaip ataskaitoje yra pabrėžiama, jog violetine spalva Lietuvos teritorijoje pažymėtas centras turėjo aukštos politinės vadovybės palaikymą įkurti sulaikymo įstaigą dar prieš informuojant JAV ambasadorių, ir ar buvo imtasi priemonių nustatyti, kokie tai asmenys.

Pasak G. Grinos, nacionalinės politinės vadovybės veiksmus turėtų vertinti patys politikai, o ne VSD direktorius. G. Grina taip pat teigė negalįs komentuoti JAV Senato ataskaitoje pateiktų teiginių apie galimai šalims, kuriose buvo kalinami terorizmu kaltinami asmenys, skirtus milijonus dolerių. Anot G. Grinos, tai turėtų tirti teisėsauga, tai esą ne jo kompetencijos klausimas.

"Apgailestauju, kad, net praėjus 25 metams nuo valstybės atkūrimo, dar yra manoma, kad VSD kaip koks KGB turi viską ištirti, nubausti ir galiausiai nuteisti kaltus", - sakė G. Grina.

Tačiau vėliau VSD direktorius žurnalistams Seime sakė, kad pats departamentas po JAV Senato ataskaitos paviešinimo naujų vidinių tyrimų imtis nežada.

"Mes viduje neturime, ką tirti. Ką mes viduje tirsime? Čia yra Amerikos vidiniai reikalai, ir keista, kad ta vidinė Amerikos politinė kova permeta į Lietuvą ir Lietuvoje daug kas to nesupranta", - kalbėjo G. Grina.

Dienraštis "Washington Post" teigė, jog ataskaitoje minimas "violetinis" centras Lietuvoje veikė 2005-2006 metais.

Frakcija Tvarka ir teisingumas taip pat norėjo žinoti, kokios CŽV ataskaitoje minimo "violetinio" centro ir Valstybės saugumo departamento karininko Vytauto Pociūno mirties sąsajos.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.