aA
Tuniso politikos veteranas Beji Caidas Essebsi pirmadienį buvo oficialiai paskelbtas naujuoju Arabų pavasarį pradėjusios šalies prezidentu.
Beji Caidas Essebsi
Beji Caidas Essebsi
© AP/Scanpix

B.C.Essebsi, kuriam dabar 88-eri, užėmė svarbius postus Tuniso nepriklausomybės „tėvo“ Habibo Bourguibo laikais, tačiau dirbo ir 2011 metais nuversto šalies diktatoriaus Zine'o El Abidine'o Ben Ali režimui.

Šis antiislamistinių pažiūrų teisininkas po sukilimo tapo ministru pirmininku ir vėliau tais pačiais metais organizavo parlamento rinkimus.

Prieš rinkimus, kuriuose tunisiečiai galėjo pirmą kartą laisvai išsirinkti savo valstybės vadovą, 1926 metų lapkričio 29 dieną gimęs kandidatas sakė, kad jo amžius netrukdys jam stoti prie valstybės vairo.

„Mano amžius yra toks, koks yra“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP, pridurdamas, kad jaunystė yra „proto būsena“.

C.B.Essebi kritikai jį kaltino, esą jis bandys atkurti 23 metus gyvavusį Z.El A.Ben Ali režimą, derindamas autoritarinį valdymą su tam tikrais visuomenės gerovės ir stabilumo siekiais.

Tačiau C.B.Essebsi tvirtai laikėsi pozicijos, kad buvusio režimo veikėjai turi „teisę“ dalyvauti Tuniso valdyme kartu su visomis kitomis politinėmis grupuotėmis.

„Mes norime XXI amžiaus valstybės“, – sakė jis, kalbėdamas apie islamistus.

„Nuo tų žmonių mus skiria 14 amžių“, – tęsė politikos veteranas, užsimindamas apie Islamo atsiradimą 7 amžiuje.

Pirmojo prezidento patarėjas

Šiauriniame Tuniso priemiestyje Sidi Bu Saide gimęs partijos „Nidaa Tounes“ įkūrėjas ir pirmininkas studijavo teisę Paryžiuje, o 1952 metais pradėjo teisinę praktiką.

Šaliai 1956 metais atgavus nepriklausomybę nuo Prancūzijos, jis tapo H.Bourguibo patarėju ir vėliau prie jo užėmė svarbius postus, kaip ir prie Z.El A.Ben Ali.

Per daugel karjeros metų C.B.Essebsi buvo Nacionalinės policijos generalinis direktorius, vidaus reikalų ministras, gynybos ministras ir ambasadorius Prancūzijoje.

Po to buvo paskirtas ambasadoriumi Vokietijoje ir netrukus tapo Tuniso užsienio reikalų ministru.

Jis taip pat posėdžiavo parlamente, o nuo 1990 iki 1991 metų buvo jo pirmininkas.

2011 metų sausio 14 dieną Z.El A.Ben Ali pabėgus iš šalies ieškoti prieglobsčio Saudo Arabioje, prezidentu pasiskelbė tuometinis premjeras Mohamedas Ghannouchi. Tačiau dar po dienos valdžią perėmė parlamento pirmininkas Fouadas Mebazaa.

M.Ghannouchi poste išbuvo dar šešias savaites, kol F.Mebazza nepakvietė C.B.Essebsi vadovauti laikinajai vyriausybei iki steigiamojo susirinkimo rinkimų.

Šiuos 2011 metų gegužę vykusius rinkimus laimėjo islamiškoji partija „Ennahda“ ir C.B.Essebsį pakeitė naujas laikinojo prezidento Moncefo Marzouki paskirtas partijos atstovas naujasis premjeras Hamadi Jabali.

Svarbi gairė Tunisui

Šių metų spalį antiislamistinė partija „Nidaa Tounes“ iškilo kaip parlamento rinkimų laimėtoja, o šiek tiek atsilikusi „Ennahda“ buvo antroji.

Per pirmąjį prezidento rinkimų turą praėjusį mėnesį M.Marzouki buvo vienintelis realus C.B.Essebsi varžovas, bet nė vienas jų nepelnė tiek balsų, kad iš karto taptų nugalėtojais.

Anksčiau pirmadienį rinkimų komisija paskelbė, kad per sekmadienį vykusį antrąjį turą C.B.Essebsi pelnė 55,68 proc. balsų, ir šie rinkimai laikomi svarbia gaire Tuniso žygyje į demokratiją.

C.B.Essebsi pripažino, kad „Ennahda“ yra „dalis politinio Tuniso gyvenimo“ ir partija „Nidaa Tounes“ neatsisako bendradarbiauti su ja.

Jis yra įžvalgus politikas, mėgstantis derinti Korano eiles su senomis tunisiečių patarlėmis.

Taip pat sunku jį priremti prie sienos.

Per rinkimų kampaniją jis buvo pabartas dėl to, kaip atsakė į vienos islamistės, steigiamosios asamblėjos narės, jam reikštą kritiką.

„Juk ji tik moteris“, – atsakė jis tada, o vėliau paaiškino, taip sakęs iš galantiškumo, nenorėdamas kritikuoti tos moters.

„Niekam nekyla abejonių, kad aš Tuniso moteris laikau demokratinio proceso garantu. Ir esu vienas tų, kurie dalyvavo H.Bourguiba'os veikloje moterims išlaisvinti“, – pažymėjo C.B.Essebsi . H.Bourguiba – pirmasis Tuniso prezidentas (1957-1987 metais), įvedęs šioje šalyje liberaliausius arabų pasaulyje moterų teisių įstatymus.

C.B.C.B.Essebsi yra vedęs, turi du sūnus ir dvi dukteris.

Per kampaniją drabstėsi purvais

Sekmadienį, per antrąjį rinkimų turą, jam teko 1,7 mln. balsų, kai M.Marzouki pelnė daugiau kaip 1,3 mln. balsų, pranešė per spaudos konferenciją rinkimų komisijos pirmininkas Chafikas Sarsaras.

Aktyvumas per antrąjį rinkimų turą buvo 60,1 proc., pridūrė jis.

Šie rinkimai yra svarbi gairė demokratijai šioje Šiaurės Afrikos valstybėje, kur užgimė vadinamasis Arabų pavasaris ir kuri pasireiškia kitaip negu kaimynės, kuriose neramumai tebetvyro, nors liaudis jose nuvertė nekenčiamus diktatorius.

Per pirmąjį prezidento rinkimų turą lapkričio 23 dieną B.C.Essebsi pelnė 39 proc. balsų – šešiais procentais daugiau už savo 69-erių varžovą, buvusį dešiniųjų veikėją M.Marzouki, kurį į valdžią iškėlė parlamentas po ankstesnių rinkimų 2011-ųjų gruodį.

Rinkimų kampanija pasižymėjo drabstymusi purvais, B.C.Essebsi atsisakė dalyvauti debatuose su M.Marzouki, kurį vadino „ekstremistu“.

B.C.Essebsi tvirtino, kad M.Marzouki atstovauja islamistams, „sugriovusiems“ šalį po 2011-ųjų revoliucijos, kuri nuvertė Zine El-Abidine Ben Ali režimą ir sukėlė „Arabų pavasarį“.

M.Marzouki, savo ruožtu, kaltino B.C.Essebsi, ėjusį aukštas pareigas ankstesnėse vyriausybėse, esą norintį atgaivinti senąją, revoliucijos nuverstą gvardiją.s.

Pranešimas apie pergalę sukėlė neramumus

Viename pietiniame Tuniso mieste policija pirmadienį paleido ašarines dujas į šimtus jaunuolių, kurie degino padangas ir blokavo kelius, protestuodami prieš senosios gvardijos pareigūno pranešimą apie laimėtus sekmadienį vykusius prezidento rinkimus.

Protestus Hamoje sukėlė politikos veterano Beji Caido Essebsi pareiškimas, esą jis laimėjęs sekmadienį vykusių prezidento rinkimų antrąjį turą, kuris laikomas paskutiniu žingsniu į demokratiją šalyje, praėjus ketveriems metams po Zine El-Abidine Ben Ali režimo nuvertimo.

Jritikuojantieji 88 metų B.C.Essebsį, buvusio režimo laikų parlamento pirmininką, jo sugrįžimą į valdžią vertina kaip 2011 metų sukilimo, nuvertusio daugybę metų šalį valdžiusį diktatorių ir pasukusį šalį visiškos demokratijos keliu, pralaimėjimu.

Žadėta oficialius rinkimų rezultatus skelbti 14 val. Grinvičo (16 val. Lietuvos) laiku. Dabartinis šalies vadovas Moncefas Marzouki atsisako pripažinti pralaimėjimą ir ketina palaukti oficialaus rinkimų komisijos pranešimo.

„Šimtai dėl Essebsi pranešimo apie pergalę įpykusių jaunuolių padeginėjo padangas miesto gatvėse, o policija panaudojo ašarines dujas ir sulaikė keletą jaunuolių“, – sakė vietos gyventojas Ammaras Giloufi.

„Visos parduotuvės uždarytos. Jie skanduoja Senajam režimui „Ne!“, – pasakojo jis.

Rinkimų favoritu laikomas B.C.Essebsi atmetė savo kritikų žodžius, esą jo pergalė reikštų senosios gvardijos sugrįžimą. Jis tvirtino, kad yra technokratas, kurio Tunisui reikia po trejų islamistų vadovaujamos koalicijos chaotiško valdymo metų.

M. Marzouki pasveikino savo varžovą

Kadenciją baigiantis Tuniso prezidentas Moncefas Marzouki pirmadienį pasveikino savo varžovą Beji Caidą Essebsi, laimėjusį rinkimus ir tapusį naujuoju šios Šiaurės Afrikos valstybės vadovu, pranešė M.Marzouki kampanijos vadybininkas.

„Dr. Moncefas Marzouki pasveikino poną Beji Caidą Essebsi su pergale prezidento rinkimuose“, – parašė savo oficialioje „Facebook“ paskyroje Adnene'as Manceras.

Anksčiau M.Marzouki, kuris Ben Ali valdymo metais buvo radęs prieglobstį Prancūzijoje, galimą B.C.Essebsi prezidentavimą pavadino pradžią „arabų pavasariui“ davusios revoliucijos, dėl kurio šis buvęs autokratas pabėgo iš šalies, pralaimėjimu.

Tunise laisvi prezidento rinkimai buvo surengti pirmąkart nuo 1956 metų, kai šalis paskelbė nepriklausomybę nuo Prancūzijos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.