aA
Lietuvoje plinta nauja mada – vis daugiau lietuvaičių išsitraukia filmavimo kameras ir prieš jas ryžtasi pasakoti atviriausias savo gyvenimo detales.
S.Banytės nuotr., youtube.com stopkadras
S.Banytės nuotr., youtube.com stopkadras

Viešoje erdvėje plinta filmukai, kuriuose moterys ir merginos pasakoja apie tai, kaip praleido dieną, sportuoja, išbando naujausias makiažo priemones, botulino injekcijas ir net maudo vaikus. Įdomu, kad šie filmukai susilaukia daugybės dėmesio – juos peržiūri tūkstančiai žmonių, o jų autorės gali pasijusti tikromis žvaigždėmis – jas atpažįsta gatvėje, prašo jų patarimų.

Tiesa, profesionalus psichologas Dr. Marius Daugelavičius įspėja, kad tokie filmukai gali turėti ir neigiamą įtaką – lengva pasiduoti tuštybei ir nepažįstamiems žmonėms apie save atskleisti per daug.

Filmukuose – ir vaikas, ir vyras

Stilistė Gražina, „Youtube“ platformoje turinti savo grožio ir gyvenimo būdo kanalą „Grožis ir stilius“, viešoje erdvėje nevengia demonstruoti savo asmeninių gyvenimo detalių. Jos kanalo žiūrovai yra matę ir jos vaiką, ir vyrą. Moteris pasakoja ir apie savo darbą, gimtadienio šventę, gautas dovanas.

„Pastebėjau, kad mano asmeninis gyvenimas labai domina žiūroves. Ar tai gali neigiamai atsiliepti – sunku pasakyti. Savo kurtuose filmukuose pateikiu pakankamai daug detalių iš asmeninio gyvenimo, tačiau yra tam tikros ribos, kurių, žinoma, neperžengsiu. Nesu prietaringa, nebijau „piktos akies“ ar apkalbų. Mano šeima gyvena paprastą paprastų žmonių gyvenimą, tad neparodome nieko neįprasto, kas galėtų kenkti aplinkiniams ar mums patiems. Baimė nėra gyvenimo variklis. Tai yra stabdis, kurio stengiuosi išvengti, mąstyti tik teigiamai. Suvokiu viešumo kainą, bet ir neturiu, ką slėpti, tad neturiu ir baimių. Jeigu bijočiau tokių dalykų – tikriausiai reikėtų užsirakinti namuose, nes lauke vis tik nesaugu“, – mano moteris.

Ji pasakoja vaizdo filmukus kurianti jau trečius metus. Tai daryti ji pradėjo įkvėpta užsieniečių pavyzdžių.

Filmukus pradėjo kurti bene pirmoji

„Daugumos jų vaizdo filmukai grožio tema yra mėgėjiški, jos pristato savo nuomonę. Mano filmukuose pateikiama ne tik vartotojiška nuomonė, bet ir profesionali. Mano pagrindinis tikslas buvo mokyti merginas, moteris dažytis, susišukuoti ir tiesiog labiau mylėti save. Kai pradėjau kurti vaizdo filmukus, buvau, tikriausiai, pirmoji lietuvė, kuri tai darė sistemingai ir būtent lietuvių kalba. Man patinka ši veikla dėl to, kad kurdama filmukus tobulinu savo žinias įvairiose srityse. Sulaukiu daugybės asmeninių žinučių su padėkomis, klausimais. Mane džiugina tai, kad galiu daryti kažką naudingo visuomenei bei sau“, – sakė ji.

Gražina tikino nepastebėjusi, kad ši veikla būtų kažkaip pakeitusi jos gyvenimą – tiesiog nebeliko jokio laisvo laiko, o kartais ją atpažįsta gatvėje.

Lietuvoje vaizdo filmukų kūrimo kultūra kol kas yra naujovė. Mes nemėgstame būti filmuojami, neleidžiame filmuoti savo aplinkos. Sulaukiu daugybės padėkų, žavimasi mano veikla, asmenybe. 99 proc. žinučių, kurias gaunu, yra gražaus turinio“, – patikino ji.

Moteris taip pat pastebėjo, kad pastaruoju metu padaugėjo merginų, kurios kuria savo vaizdo filmukus. Ji tuo labai džiaugiasi.

„Manau, kad naujovės visuomet yra gerai, tai nėra betikslė ar bevaisė veikla. Žmonės patys pasirenka, ką nori daryti, ir parodyti, kiti patys pasirenka, ką žiūrėti“, – pasakojo Gražina.

Komentatoriai nevengia ir įkąsti

Anglijoje gyvenanti blogerė Evelina Kvetkauskienė pirmąjį savo filmuką sukūrė šių metų balandį. Moteris pasakoja, kad iš pradžių juos kurti sekėsi gana sunkiai.

„Neturėjau jokios vaizdo redagavimo priemonės, todėl turėjau be jokių klaidų papasakoti viską, ką tuo metu norėjau pasakyti. Tai padaryti pavyko tik gal iš kokio 30-to karto. Tačiau tada paaiškėjo, kad kalbėjau 18 minučių, o į „Youtube“ iš pradžių galima įkelti tik 15 min trukmės vaizdo įrašą, todėl viską teko kartoti iš naujo“, – apgailestavo moteris.

Filmuoti ji tikino pradėjusi todėl, kad tuo metu buvo labai susidomėjusi viena kosmetikos firma, tačiau apie ją lietuvių kalba nerado jokios informacijos. Tuomet nusprendė pati apie ją papasakoti kitoms moterims ir merginoms.

„Filmuoti vaizdo filmukus man patinka, nes galiu pasidalinti savo nuomone, papasakoti apie vieną ar kitą naudojamą kosmetikos priemonę. Džiaugiuosi, kad gaunu daug teigiamų atsiliepimų – vienas prajuokinu, kitoms – sukeliu šypseną, dar kitoms – padėjau apsispręsti dėl vieno ar kito pirkinio. Taip pat susiradau ir daug bendraminčių. Dažniau pradėjau dažytis, seku kosmetikos naujienas, dabar visuomet esu kūrybiniame procese. Jei ne filmuoju, tai planuoju, ką ir kaip nufilmuoti“, – apie savo veiklą pasakojo moteris.

Tiesa, ji tikina kartais suabejojanti, ar elgiasi teisingai.

„Kai atskleidi per daug savęs, tampi pažeidžiamesnė. Kai kurie komentatoriai tuo atvirumu pasinaudoja ir bando įkąsti, bet kadangi man jau ne -niolika, į piktus komentarus nelabai reaguoju. Tai – mano gyvenimas ir, jei man taip – gerai, tai gerai ir taškas“, – mano ji.

Lietuvoje daugėja drąsių žmonių

E. Kvetkauskienė taip pat pastebi, kad lietuviai yra labai netolerantiški vaizdo tinklaraštininkams. Esą, jei pamato ką neįprasto, iš karto puola peikti.

„Lietuviai peikia ir užsienio youtuberius, gal todėl, kad tai dar yra neįprasta mūsų šalyje. Kadangi negyvenu Lietuvoje, nežinau, kaip ten yra su tuo nustebimu filmuojant viešoje vietoje, bet čia, Anglijoje, mažai kas kreipia dėmesį, matyt, dažnai mato tokius einančius ir su kamera besikalbančius. Daugiausiai piktų komentarų esu susilaukusi dėl to, kad esą elgiuosi per daug vaikiškai, kad taip elgtis nedera mano amžiaus moteriai. Na, bet jei tokia esu ir nei draugai, nei artimieji dėl manęs tokios nesiskundžia, kodėl prieš kamerą turėčiau tapti rimtuole? O nepažįstamųjų nuomonė, kurie pasižiūri vieną filmuką ir nieko nesuprasdami pradeda ant manęs pilti purvą, nieko nedomina, tačiau, žinoma, esu dėkinga už patarimus ir rekomendacijas, nes jie man padeda mokytis ir tobulėti“, – sakė moteris.

Ji nuoširdžiai džiaugiasi, kad padaugėjo filmukus kuriančių lietuvių. Anot E. Kvetkauskienės, tai yra puiki galimybė išreikšti save, mokytis naujų dalykų, bendrauti su bendraminčiais.

„Šiam užsiėmimui reikalinga ir drąsa. Iš daugelio savo draugų esu girdėjusi, kad jie taip elgtis negalėtų, nors gal ir norėtų. Bet filmuojantis filmukus žmogus turi būti labai drąsus. Kadangi daugėja tokių kūrėjų, daugėja ir drąsių žmonių. Šaunu“, – patikino moteris.

Bene populiariausias filmukas – apie botulino injekciją

Inga Duobaitė vaizdo filmukus apie savo gyvenimą pradėjo kurti prieš maždaug metus. Mergina pasakojo, kad pradėti tai daryti ją paskatino artimieji, matę jos susidomėjimą kosmetika.

„Tuomet buvau tas žmogus, į kurį visi kreipiasi prieš rinkdamiesi kosmetikos priemonę ar ruošdamiesi vakarui. Taip pat su didžiausiu malonumu puošdavau drauges pasilinksminimams mieste. Kosmetika man patinka, nes ji ne pagražindama mūsų išvaizdą suteikia daugiau pasitikėjimo savimi ir leidžia atviriau bendrauti, parodyti savo vidinį grožį“, – įsitikinusi ji.

Savo kuriamuose filmukuose ji dažniausiai pasakoja apie naudojamas kosmetikos priemones – kaip jos veikia, kur jas galima įsigyti, demonstruoja skirtingus makiažus, kuria visame pasaulyje populiarius „Tag“ filmukus. Tiesa, bene populiariausiu merginos kurtu filmuku būtų galima pavadinti tą, kuriame ji demonstruoja, kaip eina darytis botulino toksino injekcijos ir rodo rezultatus po procedūros. I. Duobaitės kuriamuose filmukuose galima pamatyt ir daugiau asmeninio gyvenimo detalių, tačiau ji nemano, kad tai – blogai.

„Botulino injekcijos, manau, yra viena iš grožio priemonių ir jos jau yra šalia mūsų. Tai nėra prabangi procedūra ir ji tikrai gali labai padėti moterims, kurios nori kuo ilgiau išlikti žaviomis. Bėda, kad žinomi žmonės neteisingai naudoja šią priemonę, todėl atsiranda daug klaidingų nuomonių ir stereotipų.

Kadangi pati esu savo filmukų kūrėja, redaktorė ir viešintoja, prieš juos įkeldama įvertinu, ar jie neturės neigiamo poveikio man ar mano artimiesiems. Filmukuose kalbu apie tai, kas man yra aktualu, tačiau neatskleidžiu savo gyvenamosios vietos adreso, nerodau jau įsigyto automobilio, kitus žmones įtraukiu į filmukus tik jiems sutikus“, – patikino ji.

I. Duobaitės teigimu, jos gyvenimas per šiuos metus, kai ji pradėjo kurti filmukus, pasikeitė labai stipriai. Nauja veikla netgi privertė susimąstyti apie profesijos keitimą.

Filmuoti gatvėje – nejauku

„Norėdama sukurti kuo įdomesnius ir teisingesnius filmukus, aš daug laiko praleidžiu domėdamasi kosmetikos priemonėmis, makiažo technikomis. Supratau, kad man tai patinka daug labiau nei turėtų patikti tik hobis. Per šį laiką ne tik ištobulinau makiažo darymo įgūdžius, bet ir išmokau dirbti su vaizdo medžiagų redagavimo programomis, praplėčiau savo pažįstamų ratą, o, svarbiausia – radau naujų draugių, su kuriomis galiu dalintis savo idėjomis, sulaukti jų palaikymo, kai jo reikia“, – patikino I. Duobaitė.

Ji pamena, kad pirmieji tokio pobūdžio grožio kanalai „Youtube“ platformoje atsirado prieš maždaug metus. Mergina pamena, kad pati vaizdo filmukų kūrimo pradžia nebuvo lengva – iš lietuvių kūrėjų žiūrovai reikalaudavo tiek pat kiek iš užsieniečių vaizdo filmukų kūrėjų.

„Lietuvės labai teigiamai reaguoja į tokių grožio kanalų atsiradimą, absoliuti dauguma žinučių, kurias gaunu, yra teigiamos, palaikančio turinio. Man yra tekę susitikti su keliomis merginomis, kurios mane stebi viešoje erdvėje, buvo tikrai labai smagu – išgėrėme kavos, paplepėjome apie kosmetiką. Tačiau dar kiek nejaukiai jaučiuosi filmuodama viešose vietose, todėl stengiuosi tai daryti tik tada, kai niekas to nemato“, – prisipažino mergina.

Siekia populiarumo

Profesionalus psichologas Dr. Marius Daugelavičius patikino, kad toks reiškinys yra nulemtas dviejų priežasčių. Visų pirma, išdrąsėjome, antra – trokštame populiarumo.

„Ankstesnė santvarka buvo tokia, kad būdavo pavojinga parodyti, ką galvoji, kaip jautiesi. Šiuo metu žmonės yra išlaisvėję. Kita vertus, blogai, kurti blogus yra madinga, tai domina auditoriją, todėl vaizdo filmukus neretai filmuoja tie žmonės, kurie trokšta populiarumo arba nori save išgarsinti – žmonės juos stebi, laikina, komentuoja jų nuotraukas. Kažkuria prasme žmonės užlipa ant scenos ir gauna viską, kas iš to išplaukia. Žmonės nori, kad jais žavėtųsi. Tai virtuali scena, tačiau vis tiek scena. Neatmeskime galimybės, kad dalis žmonių taip reklamuoja savo veiklą, užsidirba“, – pastebėjo jis.

Anot M. Daugelavičiaus, nėra blogai vaizdo filmukuose demonstruoti savo ar artimų giminių asmeninio gyvenimo detales, tačiau visuomet reikėtų gauti jų sutikimą.

„Tam tikra etika turi galioti ir virtualioje erdvėje“, – įsitikinęs jis.

Pasak psichologo, vaizdo filmukų, kur demonstruojamas asmeninis žmonių gyvenimas, paplitimą nulėmė ir technologinės naujovės.

„Siečiau tai su technologijų, interneto galimybėmis, žmonių išsilavinimu ir supratimu šioje srityje“, - sakė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.