aA
Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka sekmadienį pažadėjo padėti Ukrainai, susiduriančiai su ekonominiais sunkumais ir prorusiškų separatistų puldinėjimais, rašo AP.
Aleksandras Lukašenka, Petro Porošenka
Aleksandras Lukašenka, Petro Porošenka
© AP/Scanpix

Ukrainoje trunkanti krizė kelia nerimą A. Lukašenkai, valdančiam Baltarusiją nuo 1994-ųjų ir nepritariančiam protestų judėjimams, panašiems į vasarį vykusius Ukrainoje, kurių metu buvo nuverstas prorusiškas prezidentas Viktoras Janukovyčius. Tačiau A. Lukašenka taip pat vilkina Rusijos iniciatyvą suformuoti vieningą valstybę su Baltarusija.

Per susitikimą Kijeve su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka Baltarusijos vadovas tvirtino, kad jo šalis visada pasiruošusi padėti Kijevui.

„Noriu, kad Ukrainoje viskas būtų gerai. Daugelis tai supranta kaip kažkokį žaidimą. Jūs - prezidentas, jums skaudu. Man taip pat skaudu. Aš jau anksčiau sakiau, kad, jei jums kažko reikės iš Baltarusijos, sakyk, ir mes per dieną padarysime tai, ko tu paprašysi", - Ukrainos prezidentui sakė A. Lukašenka.

Baltarusija ir Kazachstanas priklauso Rusijos vadovaujamam prekybos blokui, kuris, anot kritikų, veiksmingai bando atkurti Sovietų Sąjungą.

Kazachstano prezidentas Nursultanas Nazarbajevas pirmadienį Kijeve susitinka su P. Porošenka. Vėliau jis vyks į Maskvą, kur su A. Lukašenka ir Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu aptars prekybos bloko klausimus.

Kazachstano sostinėje Astanoje N. Nazarbajevas sekmadienį taip pat žadėjo pagalbą Ukrainai ir ragino užtikrinti Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.