aA
Rusijos propagandinės televizijos „Pervij kanal“ vedėja Irada Zejnalova gruodžio 21 d. laidoje „Vremia“ pakomentavo šių metų liepos mėn. šio televizijos kanalo rodytą siužetą apie nukryžiuota berniuką.
Ksenija Sobčiak
Ksenija Sobčiak
© RIA/Scanpix

Pateikti komentarą buvo nuspręsta po to, kai gruodžio 18 d. įvykusioje spaudos konferencijoje opoziciniam TV kanalui „Dožd“ atstovaujanti Ksenija Sobčiak Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pateikė su šiuo siužetu susijusį klausimą.

Tada į šį klausimą V. Putinas neatsakė.

„Žurnalistai neturėjo ir neturi šios tragedijos įrodymų, tačiau tai – realus realios moters, pabėgusios iš Slovjansko pragaro, pasakojimas. Tai, apie ką ji pasakojo, - grandis nesibaigiančių liudijimų virtinėje apie dešimtis susprogdintų vaikų, tų, kurie buvo sušaudyti, kai mėgino pabėgti, ir žuvusių per atakas iš oro bei artilerijos vykdytus apšaudymus“, - pasakojo „Pervij kanal“ vedėja Irada Zejnalova.

Toliau „Pervij kanal“ laidoje buvo rodomi dešimtys kovinių veiksmų aukomis tapusių taikių gyventojų, įskaitant ir pastaraisiais mėnesiais Donbase žuvusius vaikus, rašo tvrain.ru.

„Gyvenimas tapo baisesnis už pačias siaubingiausias fantazijas. Tai moters, kurios psichika neatlaikė visą parą vykdytų Slovjankso apšaudymų, pasakojimas“, - laidos pabaigoje reziumavo I. Zejnalova.

2014 m. liepos mėn. „Pervij kanal“ eteryje parodytas siužetas, kuriame save pabėgėle iš Slovjansko vadinanti moteris pasakojo apie ant skelbimų lentos Ukrainos karių nukryžiuotą berniuką.

Berniuko motina, anot siužeto herojės, taip pat buvo nužudyta. Jokių šią informaciją patvirtinančių faktų nėra.

Likus keletui dienų iki tos dienos, kai siužetas buvo parodytas per televiziją, panašią istoriją socialiniame tinkle „Facebook“ aprašė filosofas Aleksandras Duginas.

DELFI primena, kad populiari TV stotis liepą parodė interviu su viena moterimi pabėgėlių stovykloje Rusijoje. Ši taip pasakojo apie tariamą Slovjanske įvykdytą nusikaltimą: „Miesto aikštėje, kurią kariai atsikovojo iš prorusiškų separatistų po kelias savaites trukusios apsiausties, buvo suvarytos moterys, vaikai ir seneliai. Tada kareiviai stvėrė maždaug trejų metukų berniuką ir minios akivaizdoje prikalė jį prie lentos“. Šis pasakojimas laidoje buvo pateiktas kaip faktas.

Agentūrai AFP ir kitoms žiniasklaidos priemonėms nepavyko rasti įrodymų, kad minėtas pasakojimas yra tiesa. Pirmasis kanalas tuomet atsisakė komentuoti parodytą interviu.

Žurnalistė Galina Timčenko, dirbanti populiariame Maskvos žinių portale „Lenta.ru“, apkaltino stotį „siaubingai pažeidžiant profesinę etiką“.

Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas savo tinklaraštyje propagandistus išvadino pamišėliais. „Jie yra pavojingi visuomenei, jie padarė tikrą nusikaltimą“, - teigė jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.