aA
Internautai per šiuos metus nemažai pasidarbavo, kurdami montažus, memus ir kitus internetinės tautosakos perlus apie Lietuvos politikus.
Per metus „troliai“ padirbėjo tiek A. Pabedinskienės, tiek A. Zuoko su M. Adomėnu, tiek L. Graužinienės labui
Per metus „troliai“ padirbėjo tiek A. Pabedinskienės, tiek A. Zuoko su M. Adomėnu, tiek L. Graužinienės labui
© DELFI montažas

Na, metai galbūt nebuvo tokie derlingi, kokie buvo 2013-ieji, kai internetą drebino Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė ir jos hitas „Tuti tuti tuti ta“ ar „kosmonaute“ pakrikštyta buvusi ūkio ministrė Birutė Vėsaitė. Tačiau „troliai“ be darbo nesėdėjo.

„YouTube“ žvaigždė – A. Butkevičių perdirbęs „Uspapsichas“

„Dainuojančių“ politikų šiemet lietuviškasis internetas sugeneravo nedaug. Turbūt labiausiai pagarsėjo „YouTube“ vartotojo, pasivadinusio savotišku slapyvardžiu „Uspapsichas“, įkeltas vaizdo siužetas, kuriame „repuoja“ premjeras Algirdas Butkevičius.

Tam „trolis“ pasitelkė A. Butkevičiaus kalbą tarptautiniame socialdemokratų renginyje, kuriame premjeras į kitų Europos šalių socdemus kreipėsi angliškai. Siužeto autorius pasistengė iš peties – kiekvienas prasčiau ištartas socdemų lyderio žodis palydėtas titrais su „vertimu“ į lietuvių kalbą. Pavyzdžiui, A. Butkevičiaus žodžiai „I am certain“ („Esu įsitikinęs“ - angl.) išversti kaip „Aš esu šėtonas“, „I am sure“ („Esu tikras“) – „Aš esu batas“.

Tiesa, šis siužetas „YouTube“ buvo ne toks populiarus, kaip originalaus A. Butkevičiaus pasisakymo įrašas. Nekarpyta premjero kalba be muzikinio fono peržiūrėta daugiau nei 265 tūkst. kartų, o muzikinis siužetas „club mix“ sulaukė apie 70 tūkst. peržiūrų.

„Algimanta žiūri į daiktus“

Nesnaudė ir L. Graužinienės garbei sukurto „Facebook“ puslapio „Loreta, senis ir jūra“ kūrybinė komanda. Ir Seimo pirmininkė – toli gražu ne vienintelė šių „trolių“ pagerbta „darbietė“.

Turbūt vienas sėkmingiausių L. Graužinienės „gerbėjų“ projektų šiais metais – nuotraukų su labai savotiškais prierašais kolekcija „Algimanta žiūri į daiktus“. Pagrindine šio „Facebook“ epo heroje tapo socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Žinoma, pamiršta neliko ir pati L. Graužinienė. Ypač daug dėmesio sulaukė jos kelionė motociklu į Baltijos kelio metinių minėjimą. Plieninį žirgą pabalnojusi Seimo pirmininkė montažuose „perkelta“ ir į mėnulį, ir į dykumų ralį, ir į sprinterių varžybas, ir... patys pamatysite, kur.

D. Grybauskaitė su botagu ir netikėta A. Zuoko partnerystė

Žinoma, didelio „trolių“ dėmesio sulaukė gegužę vykę prezidento rinkimai. Čia turbūt gausiausiai „trolinti“ du antrajame ture susirungę politikai – socdemas Zigmantas Balčytis ir jį nurungusi prezidentė Dalia Grybauskaitė.

D. Grybauskaitei strėlės skriejo dėl keisto incidento per krepšinio rungtynes, kai prezidentės apsaugininkas diskretiškai patraukė su D. Grybauskaite nusifotografuoti panorusios merginos ranką nuo šalies vadovės peties. Bet tai buvo tikrai ne viskas.

Žinoma, neapsieita be „trolių“ reakcijos į D. Grybauskaitės akibrokštą po pirmojo rinkimų turo. Ilgai lauktas ir atidėliotas prezidentės pasisakymas žiniasklaidai užtruko vos akimirką, o žurnalistų reakcijos į tokį D. Grybauskaitės pasirodymą veidu tapo tiesioginę LRT televizijos transliaciją rinkimų naktį vedęs Edmundas Jakilaitis.

D. Grybauskaitės ir Z. Balčyčio akistata atspindėta ir memuose bei montažuose. Čia prezidentė botagu plaka grandinėmis prikaustytą savo konkurentą, čia Z. Balčytis pašiepiamas dėl sinchroninio kandidatavimo ir į prezidento, ir į europarlamentaro pareigas.

Kliuvo ir kitiems. Tarp „darbiečių“ didžiausiu populiarumu tarp „trolių“ galėjo džiaugtis kandidatas į prezidentus Artūras Paulauskas bei įspūdingą sumą partijai paaukojusi L. Graužinienės komandos narė Ieva Kačinskaitė-Urbonienė.

Interneto šmaikštuolių dėmesį jau traukia ir artėjantys savivaldos rinkimai. Čia kol kas daugiausiai dėmesio sulaukė du politikai – apie kandidatavimą dar nepaskelbęs, bet turbūt neabejotinai perrinkimo sieksiantis Vilniaus meras Artūras Zuokas bei jo oponentu taip ir netapęs konservatorius Mantas Adomėnas.

„Trolių“ strėlės pasipylė po to, kai M. Adomėnas atsiliepė į A. Zuoko pasiūlymą rytą praleisti prie kavos puodelio, aptarinėjant Vilniaus reikalus. Po šio susitikimo konservatorius pareiškė, jog viename fronte reikia laidoti karo kirvį – esą Vilniaus finansinė padėtis neturi būti rinkiminės kovos elementu. Sykiu jis, sulaukdamas ir A. Zuoko palaikymo, pareiškė Seimui siūlysiantis Vilniaus gelbėjimo planą.

Tokios netikėtos taikos rezultatai – pasipylę memai bei aštri partiečių kritika M. Adomėnui, po kurios konservatorius nutarė nebesiekti konservatorių kandidato į Vilniaus merus statuso.

Metų pabaigai – „mintys kyla įvairios“

Daugeliui internautų gerai žinoma sąvoka „dešinysis trolibanas“. Ji atsirado ne be reikalo – vieša paslaptis, jog politinio „trolinimo“ fronte dominuoja dešinieji. Tačiau metams artėjant į pabaigą, kairieji gavo gerą progą atsigriebti.

Tokią progą suteikė konservatorė Rasa Juknevičienė. „Facebook“ paskelbusi oro uoste besimeldžiančio musulmono nuotrauką, su prierašu, jog „mintys kyla įvairios“, buvusi krašto apsaugos ministrė pašaipų sulaukė ne tik iš socdemų, bet ir iš konservatoriams dažnai prijaučiančių internautų.

Vis dėlto daugiau čia padirbėjo socdemai. „Facebook“ greitai paplito aibė sumontuotų R. Juknevičienės įrašų, kur konservatorei aibe klausimų kyla „įvairios“ mintys.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.