aA
Keturmetis Pijus per Kalėdas svajoja gauti tik vieną dovaną – animacinio filmuko „Ledo šalis“ pagrindinės veikėjos Elzės figūrėlę. Tačiau Pijaus tėvai – sutrikę: ar reikėtų berniukui dovanoti lėlę?
Sūnus Kalėdų seneliui parašė tokį laišką, kad tėvai nebežino, ką daryti
© Shutterstock nuotr.

„Mano sūnus labai mėgsta filmuką „Ledo šalis“, nuolat jį žiūri, moka visas jo metu skambančias dainas. Nematėme nieko blogo, kol jis nepaprašė, kad Kalėdų senelis jam padovanotų Elzę. Su žmona tik susižvalgėme – nebeturėjome, ką pasakyti. Jis yra parašęs ir laišką Kalėdų seneliui, kuriame šią veikėją nupiešė, kasdien apie tai kalba. Galvojau, širdis plyš, kai jis vieną vakarą prieš miegą atsiduso ir pasakė, kad nesitiki Kalėdų svajonės išsipildymu. „Aš berniukas, Kalėdų senelis man tikrai neatneš lėlės“, – vaiko žodžius persakė jo tėtis.

Jis tikina nežinantis, kaip reikėtų elgtis. Nenori sūnui dovanoti lėlės, kad nebūtų pamintas jo vyriškumas, tačiau mato, kad šios dovanos berniukas labai nori.

Patarė padovanoti ir berniukišką dovaną

Anot vaikų ir suaugusių psichoterapeuto Remigijaus Juškėno, jokiu būdu nereikėtų išsigąsti tokio berniuko noro ir neparodyti jam savo nerimo, nes dirbtinis vyriškumo ugdymas gali tik paskatinti domėtis mergaitėms skirtais dalykais.

„Uždraustas vaisius juk skanesnis, o viena lėlė dar nieko nereiškia. Suprantu, jei berniukas prašytų daugybės mergaitėms skirtų žaislų, norėtų pats apsirengti mergaitėms skirtus drabužius, mėgtu tai, ką tipiškai mėgsta mergaitės, tuomet galbūt ir verta susirūpinti. Šiuo atveju aš pasielgčiau taip – padovanočiau ir lėlę, ir demonstratyviai įteikčiau kokį nors labai įdomų paprastai berniukams dovanojamą daiktą. Keturių metų vaikai savo pomėgiais yra labai nelygūs, tačiau pabandyčiau surasti kiek įmanoma sudėtingesnį, tačiau dar jam suprantamą daiktą. Pavyzdžiui, padovanočiau kokį įdomų konstruktorių ir paaiškinčiau, kad Kalėdos yra labai didelė šventė, kuri trunka dvi dienas, todėl jis ir gavo dvi dovanas. Tačiau tikrai vengčiau kažkokių aiškinimų, kas yra skirta berniukams, kas – mergaitėms ar pykčių“, – patarė specialistas.

Sūnus Kalėdų seneliui parašė tokį laišką, kad tėvai nebežino, ką daryti
© Vida Press

Vaikus apsėdusi šio filmuko mada jam priminė „Furby“ žaislų madą. Prieš maždaug dešimt metų Lietuvoje atsiradę šios serijos žaislai tuomet sukėlė tikrą susidomėjimo audrą. R. Juškėnas prisipažįsta ir pats namuose turintis furbį.

„Tuomet visi, net suaugusieji, pradėjo juos masiškai pirkti. Tačiau daugelis pažaidė mėnesį laiko ir pamiršo. Ir mane iš pradžių tas žaislas prajuokindavo, o dabar kažkur padėtas tik renka dulkes. Tuo ir baigėsi mano suvaikėjimas. Taip gali būti ir su animacinio filmuko personažu. Įspūdį padarė, sudomino, tačiau dar savaitę, mėnesį bus įdomu, o po to visas susidomėjimas baigsis“, – spėjo psichologas.

Skandinavijoje nuostabos nekeltų

Anot jo, tokia situacija Skandinavijoje nenustebintų – lėlė berniukui būtų dovanojama nekeliant jokių klausimų.

„Ten viskas yra tolerantiškiau, bet neretai jie pernelyg linksta į kitą pusę. Pavyzdžiui, darželiuose visi persirenginėja vienoje erdvėje, keičiasi drabužiais. Atrodytų, gerai, ugdo toleranciją, bet viskas nėra taip paprasta“, – pastebėjo jis.

Pasak R. Juškėno, susidomėjimą jam šiuo atveju kelia tėvų baimė ir tradiciškumas.

„Galbūt jie vis dėlto kažką jaučia, todėl nenori dovanoti lėlės? Gal yra ir kitų ženklų, pavyzdžiui, berniukas kartais elgiasi kaip mergaitė. O galbūt tai nepasiteisinę tėvų lūkesčiai – laukė vienos lyties vaiko, o sulaukė – kitos? Tokiu atveju vaikai neretai turi adaptacijos sutrikimų – juos traukia tos lyties, kurios srities atžalos tėvai tikėjosi, pomėgiai. Tačiau tai – tik hipotezės. Šiuo atveju patarčiau toleruoti vaiko norą gauti dovanų lėlę ir jo netraumuoti“, – DELFI sakė specialistas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.