aA
Čekijos prezidentas Vaclavas Havelas pirmadienį susitiko su kelių valandų darbo vizitu į Prahą atvykusiu Lenkijos vadovu Aleksandru Kwasniewskiu. Per pokalbį prezidentai daugiausia dėmesio skyrė NATO ir Europos Sąjungos plėtros klausimams.
A.Kwasniewskis ir V.Havelas išreiškė paramą Baltijos šalių siekiui tapti NATO narėmis ir sakė tikį, kad per kitų metų rudenį Prahoje įvyksiantį Šiaurės Atlanto aljanso viršūnių susitikimą Lietuva, Latvija ir Estija drauge su Slovakija bei Slovėnija gaus pakvietimus į NATO.

"Mes manome, kad trims Baltijos valstybėms, Slovėnijai ir Slovakijai turi būti pasiūlyta narystė (NATO)", - per spaudos konferenciją po susitikimo su A.Kwasniewskiu sakė Čekijos prezidentas.

Tuo tarpu Lenkijos vadovas sakė manąs, kad NATO durys "turėtų būti atviros ir kitoms valstybėms".

A.Kwasniewskio nuomone, Baltijos šalių, Slovakijos bei Slovėnijos pakvietimas į NATO būtų "išties istorinis Prahos viršūnių susitikimo sprendimas".

Prezidentai taip pat pasisakė už atviresnius ir aiškiau apibrėžtus Šiaurės Atlanto aljanso ir Rusijos santykius. Pasak Čekijos vadovo, tam turėtų pasitarnauti ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino pakvietimas į Prahos viršūnių susitikimą.

A.Kwasniewskis pritarė šiai nuomonei, tačiau pabrėžė, kad "Rusijai negali būti suteikta veto teisė priimant sprendimus Šiaurės Atlanto aljanse, ypač sprendžiant NATO plėtros klausimus".

Lenkija ir Čekija drauge su Vengrija NATO narėmis tapo 1999 metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.