aA
Vilniaus apygardos teismas pirmadienį atmetė dviejų su nusikalstama "tulpinių" gauja siejamų panevėžiečių skundus dėl kardomojo suėmimo. 33 metų Sigitas Raišelis ir 35 metų Virginijus Baltušis, kuriems pareikšti kaltinimai dėl bendrininkavimo nužudant verslininką Gediminą Kiesų, jo sūnų Valdą ir vairuotoją Alfonsą Galminą, buvo apskundę teismų nutartis, kuriomis kardomojo suėmimo terminai buvo pratęsti keliems mėnesiams.
Neseniai Vilniaus miesto 2-sios S.Raišelį leido laikyti suimtą dar mėnesį, o V.Baltušį - net 3 mėnesiams.

Abiejų kaltinamųjų skudus teismas atmetė, atsižvelgęs į jiems inkriminuojamo kaltinimo sunkumą, nusikaltimo pobūdį, besiplečiantį įtariamųjų ratą.

S.Raišelio skundas buvo nagrinėjamas atvirame teismo posėdyje, kaltinamajam nedalyvaujant. S.Raišeliui atstovavusi advokatė Loreta Guižauskienė savo ginamajam prašė paskirti švelnesnę kardomąją priemonę.

Tuo tarpu Generalinės prokuratūros prokurorė Nijolė Frolova teigė, kad S.Raišeliui yra pareikštas kaltinamas padėjus įvykdyti labai sunkų nusikaltimą, o kardomojo suėmimo pratęsimas iki kitų metų sausio 4 dienos nėra toks ilgas. Be to, per šį laikotarpį bylos tyrėjams reikės atlikti tam tikrus veiksmus.

Tuo tarpu V.Baltušio atveju mažeikiškių nužudymo bylą tiriantis Generalinės prokuratūros prokuroras Artūras Urbelis paprašė surengti uždarą posėdį.

Kaltinamasis atvežtas į teismą su ant galvos užsmauktu maišu, jį atlydėjo automatais ginkluoti ir kaukėti policijos pareigūnai.

Iš posėdžio buvo išprašyti žurnalistai ir dvi jaunos moterys, viena jų - V.Baltušio žmona. Kartu su jomis sėdėjo ir vyriškis, kuris bandė užsidengti nuo filmuojančių televizijos kamerų.

Moterys piktinosi, kad V.Baltušiui ant galvos užsmauktas maišas.

Jos ėmė garsiai reikalauti, kad kaltinamajam nuo galvos nuimtų maišą. Moterys klausė, kodėl V.Baltušis nerašo laiškų, vadino "Virgučiu".

Šis tvirtino rašęs ir siuntęs laiškus. Pareigūnams pareikalavus nutraukti pokalbį, moterys pradėjo dar labiau šaukti.

Išėjusios iš teismo salės, moterys koridoriuje sukėlė isteriją. Prieš televizijos kameras panevėžietės kūkčiodamos klausė, kas apgins jas ir jų vaikus, skundėsi jų butus šturmavusių pareigūnų elgesiu.

V.Baltušis teismui skundėsi, neva buvo sumuštas pareigūnų. Teismo posėdyje maišas buvo nuimtas nuo kaltinamojo galvos ir skundą nagrinėjusi teisėja įsitikino, kad veide nėra sužalojimo ar sumušimo žymių.

Po ilgai rengtos prokuratūros bei policijos pareigūnų operacijos paaiškėjo, kad buvusį bendrovės "Mažeikių nafta" vadovą 45 metų G.Kiesų, jo 20 metų sūnų Valdą bei 38 metų vairuotoją A.Galminą 2000-ųjų liepos 6-ąją pagrobė ir nužudė žiaurumu garsėjanti Panevėžio "tulpinių" gauja.

Už 20 kilometrų nuo Panevėžio, netoli kelio Panevėžys-Krekenava-Kėdainiai, atkasti trijų žmonių lavonai, kaip manoma - pernai dingusių mažeikiškių palaikai. Dabar jų tapatybę nustatinėja ekspertai. Vėliau buvo rasta ir daugiau palaikų - kaip manoma, mažeikiškių žudikų palaikai.

Kiesai ir jų vairuotojas dingo 2000-ųjų metų liepos 6 dieną, pakeliui iš Vilniaus į Mažeikius. Kitos dienos rytą vieno Vilniaus Laisvės prospekto namo, automobilių aikštelėje buvo rastas G.Kiesaus visureigis "Mercedes-Benz ML 320". Per keletą dienų po mažeikiškių dingimo buvo paimta per 100 tūkst. litų iš Kiesų bankų sąskaitų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.