aA
Jungtinės Valstijos, kurių visi diplomatai iš Afganistano išvyko prieš pat sovietų kariuomenės pasitraukimą 1989-aisiais, pirmadienį atkūrė diplomatinę atstovybę šioje šalyje. Šaltą ir drėgną popietę du JAV jūrų pėstininkai iškėlė tą pačią JAV vėliavą ant to paties stiebo, nuo kurio ji buvo nuimta 1989-ųjų sausio 30-ąją.
JAV vėliava
JAV vėliava
Ceremonija, kurioje dalyvavo JAV specialusis pasiuntinys Jamesas Dobbinsas, įvyko penkios dienos prieš Afganistano naujosios potalibaninės vyriausybės darbo pradžią.

J.Dobbinsas sakė, kad vėliavos pakėlimas simbolizuoja Vašingtono diplomatinius, politinius ir ekonominius įsipareigojimus Afganistane. Kiek anksčiau jis žurnalistams pareiškė: "Esame čia, kad liktume".

JAV Valstybės departamento atstovas spaudai sakė, kad Vašingtonas Kabule atidaro ryšių atstovybę, kuriai vadovaus reikalų patikėtinė Jeanine Jackson. Vėliau bus užmegzti visaverčiai diplomatiniai ryšiai.

JAV ambasada 1989 metais buvo uždaryta prieš sovietų armijos atsitraukimą, baiminantis dėl saugumo.

Amerikiečiams priešiški talibų demonstrantai rugsėjo 26 dieną buvo įsiveržę į ambasados teritoriją ir padegę ūkinę dalį. Spalį jiems pavyko patekti ir į pagrindinį ambasados pastatą, tačiau didelės žalos nebuvo padaryta. Jūrų pėstininkai pasakojo, kad praėjusią savaitę įėję į ambasadą rado daugybę per 11 metų susikaupusių dulkių.

JAV karo lėktuvų remiamos opozicinės Šiaurės aljanso pajėgos į Kabulą įžengė lapkričio 13 dieną, kai iš jo pasitraukė Talibanas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.