aA
Dviprasmiški priėmimo į valstybės tarnybą konkursus reglamentuojantys teisės aktai ir netobula šių konkursų organizavimo tvarka varo į neviltį Palangos valdžią. Nežinodama, kaip pritaikyti prieštaraujančius teisės aktus, miesto savivaldybė sustabdė darbuotojų priėmimą į valstybės tarnybą.
Todėl Palangos savivaldybėje šiuo metu nėra užimtos net vienuolikos tarnautojų kėdės. Dėl skirtingai aiškinamų teisės aktų yra ginčijami kurorto savivaldybės architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo konkurso rezultatai. Ketvirtą mėnesį iš eilės Palangos vyriausiuoju architektu dirbančio Raimondo Bako likimas yra sprendžiamas teismuose.

Kol vyriausiasis administracinis teismas neišaiškino, kokia tvarka turi būti egzaminuojami pretendentai, Palangoje vilkinama ir kelių jau paskelbtų konkursų pretendentų atranka.

Savivaldybė dar nėra sudariusi architektūros skyriaus vedėjo pavaduotojo konkurso vertinimo komisijos, nors pretendentų dokumentų priėmimas baigėsi jau prieš pusantro mėnesio.

Pagal šiais metais gegužės mėnesį įsigaliojusią Valstybės tarnybos įstatymo pataisą pretendentų atrankos į valstybės karjeros tarnautojo pareigas konkursų egzaminuose pakanka žinių patikrinimo raštu - testo.

Praėjusių metų rugsėjį dabar jau panaikintos Valdymo reformų ir savivaldybių reikalų ministerijos vadovo įsakyme dėl konkursų organizavimo tvarkos per egzaminus, be testo, taip pat numatytas referato ir pokalbio su pretendentais vertinimas.

Liepos 31 dieną Palangoje vykusioje pretendentų į miesto vyriausiojo architekto pareigas atrankoje buvo vertinamas kandidatų testas ir pokalbis su pretendentais. Konkurso laimėtoju buvo pripažintas R.Bakas.

Tačiau geresnį testo įvertinimą gavęs kitas pretendentas Edmundas Benetis konkursą apskundė Klaipėdos apygardos administraciniam teismui, kuris lapkričio 15 dieną konkurso nugalėtoju pripažino E.Benetį. Šį sprendimą savivaldybė apskundė.

Teismas nusprendė, kad atrankos metu vykęs pokalbis nėra sudėtinė egzamino dalis, nes praėjusių metų ministro įsakymas prieštarauja vėliau įsigaliojusiai Valstybės tarnybos įstatymo pataisai.

Tačiau įstatyme pažymėta, kad pretendentų į valstybės tarnybą atrankos komisijos sudarymą ir darbo tvarką nustato už valstybės tarnybą atsakingo ministro patvirtinti nuostatai.

Naujų pretendentų atrankos komisijos nuostatų nėra. Dėl abejonių, kuriuo teisės aktu vadovautis, prieš pusantro mėnesio konkurso rengimo tvarka Palangoje buvo keičiama net egzamino dieną.

Pralaimėjusiam pretendentui pagrasinus apskųsti konkursą, savivaldybė mėnesį į darbą delsė priimti naują darbuotoją. Naujoji Valstybės tarnybos įstatymo pataisa kelia ir daugiau neaiškumų.

Pernai ministro patvirtintoje konkursų organizavimo tvarkoje buvo nurodyta, kad pretendentų atranka turi būti pradėta ne anksčiau kaip po 2 ir ne vėliau kaip po 3 mėnesių nuo konkurso paskelbimo. Įstatymo pataisa nenumato, po kiek laiko privalo būti organizuota pretendentų atranka.

Jei atrankos egzaminą sudaro vien tik testas, kuriame iš pateikto klausimo trijų atsakymų reikia pažymėti teisingąjį, lieka neaišku, kam reikalinga pretendentų atrankos komisija. Testo rezultatus skaičiuoja komisijos sekretorius, kuris nėra vertinimo komisijos narys.

Pretendentų į valstybės tarnybą atrankos konkursus rengiantys valdininkai nežino, kaip vien testu įgyvendinti įstatymo nuostatą, kuri reikalauja konkurso metu įvertinti pretendentų profesinį pasirengimą ir įgūdžius.

Nuo šių metų pavasario iki dabar Palangos savivaldybė nesėkmingai ieško švietimo skyriaus vyriausiosios specialistės humanitariniams mokslams. Tik ketvirtą kartą organizavus konkursą dokumentus pateikė pagaliau visus reikalavimus atitinkanti pretendentė.

Tačiau moteris liko be darbo, o miestas - be visuomenei reikalingo specialisto. Mat atsakant į testo klausimus pritrūko vieno teisingo atsakymo, ir pretendentė nesurinko reikiamo balų skaičiaus.

Egzamino metu palikus vien tik žinių patikrinimą raštu, tapo neįmanoma įvertinti pretendentų profesionalumą bei asmenybę. Sėkmingai įveikęs testo klausimus darbo valstybės tarnyboje gali tikėtis ir prastos reputacijos žmogus.

"Lietuvos rytas"