aA
Partinės drausmės nesilaikantis ir nemažai galvos skausmo socialliberalų lyderiams sukeliantis Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Rolandas Pavilionis viešai svarsto pasiūlymą tapti Lietuvos ambasadoriumi Prancūzijoje.
Rolandas Pavilionis
Rolandas Pavilionis
Tapti ambasadoriumi R.Pavilioniui pasiūlė Seimo vadovas socialliberalų lyderis Artūras Paulauskas. Apie tai jis kalbėjosi ir su premjeru Algirdu Brazauskui bei Prezidentu Valdu Adamkumi. Kol kas R.Pavilionis dar neapsisprendė, ar atsisakys Seimo nario mandato ir vyks dirbti diplomatinio darbo Paryžiuje.

"Nemanau, jog ambasadoriumi mane norima skirti tik dėl to, kad dažnai nepritariu socialliberalų partijos linijai. Ginti mokslą ir švietimą nenustočiau ir būdamas ambasadorius", - teigė R.Pavilionis.

Jei politikas sutiktų tapti šalies ambasadoriumi, tai būtų pirmas atvejis, kai Lietuvai užsienyje atstovautų diplomatas, oficialiai kaltinamas traumavęs policijos pareigūną. Konfliktas tarp R.Pavilionio ir policijos pareigūnų kilo šių metų gegužės 28 dieną Vilniuje, Universiteto gatvėje.

Sostinėje vykstant NATO Parlamentinės Asamblėjos sesijai, Senamiesčio gatvėse buvo apribotas transporto eismas. Eismą draudžiantys ženklai ir užtvara buvo pastatyta ir Universiteto gatvėje.

Tačiau Seimo komiteto pirmininkas nepaisė policininkų reikalavimų sustoti ir pro eismą draudžiantį ženklą važiavo gatve universiteto link. R.Pavilionio vairuojamas automobilis "Volkswagen Golf" kliudė vyresnįjį policininką Audrių Tomkevičių.

Pareigūnui buvo sumušta koja, teko kviesti greitąją pagalbą. Policininkui padarytas lengvas kūno sužalojimas. Seimo narys savo kaltę neigia. Šiuo metu vis dar vyksta šio incidento tyrimas. Būsimajam ambasadoriui nuobauda gali būti taikoma už pareigūno reikalavimų nevykdymą, pasišalinimą iš įvykio vietos bei lengvą kūno sužalojimą.

Jei R.Pavilionis bus siunčiamas dirbti ambasadoriumi Paryžiuje, jau dabar aišku, kad Lietuva tuo pažeis diplomatinį etiketą.

Užsienio reikalų ministerijos Valstybinio ir diplomatinio protokolo tarnybos pareigūnai "Lietuvos rytui" patvirtino, kad žinios apie kandidatą į ambasadorius visuomenei garsiai neskelbiamos iki tol, kol Prezidentas nepasirašo dekreto dėl ambasadoriaus paskyrimo.

"Lietuvos rytas"