aA
Lietuvos garbės konsulu Saudo Arabijoje paskirtas verslininkas Mahfouzas Marei Mubaraku bin Mahfouzu besilankydamas Lietuvoje Valdovų rūmams padovanojo du vertingus XVI–XVII a. žemėlapius, kuriuose vaizduojama Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė.
Europos žemėlapis, apie 1620 m. (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)
Europos žemėlapis, apie 1620 m. (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)

„Abu žemėlapiai – labai vertinga dovana muziejui. Džiugu, kad jie papildė esamas kolekcijas, o ir galės papuošti Valdovų rūmų muziejaus ekspoziciją bei pasakoti lankytojams Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją“, – sakė Valdovų rūmų muziejaus Rinkinių apskaitos ir saugojimo skyriaus vedėjas Dalius Avižinis.

Lietuvos garbės konsulas Saudo Arabijoje Mahfouzas Marei Mubaraku bin Mahfouzu (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)
Lietuvos garbės konsulas Saudo Arabijoje Mahfouzas Marei Mubaraku bin Mahfouzu (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)

Viename dovanotų žemėlapių, kuris buvo išspausdintas 1595 m. Antverpene, vaizduojama Lenkijos Karalystė ir Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė. Šis žemėlapis buvo publikuojamas žymaus geografo, kartografo ir leidėjo Abrahamo Ortelijaus (Abraham Ortelius, 1527-1598) parengtame atlase „Theatrum Orbis Terrarum“, kuris laikomas pirmuoju geografiniu atlasu, buvo itin populiarus XVI-XVII a. ir gausiai tiražuojamas.

A. Ortelijus pirmasis į savo atlasus įtraukė istorinius žemėlapius, todėl yra vadinamas istorinės kartografijos tėvu.

Kitame žemėlapyje, kuris buvo išspausdintas 1620 m. Amsterdame, vaizduojamas Europos žemynas, kuriame aiškiai išskirtos ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės ribos, didesni jos miestai. Jį sukūrė garsus olandų kartografas Jodokas Hondijus, 1563-1612).

Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapis, 1595 m. (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)
Lenkijos Karalystės ir Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės žemėlapis, 1595 m. (Valdovų rūmų muziejaus nuotr.)

Lietuvos garbės konsulo Saudo Arabijoje vardas nuo šiol bus įamžintas specialioje Rėmėjų salėje, kuri užbaigs Rūmų istorinės ir architektūrinės raidos I ekspozicinį maršrutą. Joje įamžinti Valdovų rūmų atkūrimo rėmėjai, muziejaus rinkinių gausintojai bei Lietuvos didžiųjų kunigaikščių rezidencijos Vilniaus Žemutinėje pilyje statytojai: didieji kunigaikščiai Gediminas, Vytautas, Žygimantas Senasis ir Žygimantas Augustas.

Iš viso Valdovų rūmų muziejui arba nacionaliniam kultūros paveldo vertybių fondui, 2003–2014 m. daugiau kaip 40 dosnių mecenatų, kultūrininkų, kolekcininkų, mokslininkų, taip pat organizacijų padovanojo ar perdavė beveik 200 eksponatus, jų bendra vertė – daugiau kaip 1,5 mln. litų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.