aA
Kanados premjerui Stephenui Harperiui ir jo sutuoktinei ketvirtadienį atvykus padėti gėlių toje vietoje, kurioje prie karo memorialo prieš dieną žuvo karys, netoliese policija susirėmė su netvarkingos išvaizdos vyriškiu ir paguldė jį ant žemės.
Kanadoje prie monumento, kur šaulys nužudė karį, kilo incidentas
Kanadoje prie monumento, kur šaulys nužudė karį, kilo incidentas
© AP/Scanpix

S.Harperis ir jo sutuoktinė Laureen susikabinę už rankų nuėjo prie nežinomo kareivio kapo, prie kurio prieš dieną ginkluoto užpuoliko buvo mirtinai sužeistas sargyboje stovėjęs karys.

Jiems priartėjus prie kapo, už vyriausybės vadovą iš visų pusių saugojusių pareigūnų nugarų pasigirdo riksmas.

Nepaisant jo, S.Harperis su žmona ėjo toliau ir ponia nelaimės vietoje padėjo puokštę gėlių. Pora nulenkusi galvas tylos minute pagerbė žuvusįjį, o paskui išėjo.

Tuo tarpu netoliese esančioje Sparkso pėsčiųjų alėjoje pareigūnai pargriovė žilaplaukį apšepusios išvaizdos vyriškį ant šaligatvio, uždėjo jam antrankius ir palydėjo į netoliese laukusį policijos furgoną.

Halifakse sulaikytas vyriškis, paimtas jo ginklas autobuse

Tuo tarpu Kanadas Atlanto pakrantės uostamiestyje Halifakse areštuotas vyriškis ir netoliese konfiskuotas ginklas tranzitiniame autobuse, – taip elgiamasi sustiprinto saugumo sąlygomis po išpuolio Otavoje, pranešė ketvirtadienį policija.

Halifakse yra Kanados karinių jūros pajėgų Atlanto laivyno bazė.

„Galime patvirtinti, kad suėmėme vyrą Ardžailo gatvėje 11 val. 8 min. ir paėmėme šaunamąjį ginklą iš netoliese buvusio metropolijos tranzitinio autobuso“, – nurodė Halifakso policija socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak policijos, minimas vyras sulaikytas, „gavus pranešimą apie Halifakso tranzitiniame autobuse paliktą ginklą“.

Anksčiau pareigūnai sakė, kad tiriamas pranešimas apie „vyriškį, nešantį šautuvą senamiesčio centre“.

„Buvo pranešta, kad jis vilki juodas kariško kirpimo kelnes, ausinę kepurę ir slepia, kaip praneša, į juodą audeklą suvyniotą šautuvą“, – pažymima policijos pranešime.

Trečiadienį vienas užpuolikas nušovė vieną Kanados karį, stovėjusį garbės sargyboje prie Karo memorialo Otavos centre, o po to įsiveržė į gretimą parlamento pastatą, kur buvo nukautas.

Kanados premjeras griežtins žvalgybos ir arešto teisę

Kanados parlamentas vėl grįžo prie darbo. Parlamento nariai tylos minute pagerbė per išpuolius trečiadienį islamisto nušautą karį Nathaną Cirillo. Sakydamas kalbą parlamentarams, Kanados premjeras Stivenas Harperis (Stephen Harper) tvirtino tikįs, kad šalis visada išliks vieninga.

„Šio išpuolio tikslas buvo šalyje pasėti baimę ir paniką. Tačiau kanadiečiai nebus įbauginti. Mes būsime budrūs ir neišsigąsime. Mes būsime išmintingi ir nepanikuosime“, - tvirtino S. Harperis.

Kanados premjeras pažadėjo greitu metu sugriežtinti žvalgybos ir arešto teisę.

Primename, kad trečiadienį jaunas į islamą atsivertęs kanadietis trečiadienį sostinėje Otavoje nušovė kareivį ir tada įsiveržė į parlamento pastatą. Čia jis toliau šaudė. Tuo metu parlamente buvęs Kanados premjeras buvo nugabentas į saugią vietą. Užpuoliką galiausiai nušovė parlamento apsaugos vadas.

Išpuolis surengtas po to, kai Kanados vyriausybė padidino teroro pavojaus laipsnį. Kaip buvo pranešta pirmadienį, policijai žinomas atsivertęs islamistas Kvebeke automobiliu pervažiavo du kareivius, vienas jų žuvo.

Kanada šio mėnesio pradžioje paskelbė apie planus prisijungti prie JAV vadovaujamos oro antskrydžių kampanijos prieš "Islamo valstybės" (IS) kovotojus Irake.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.