aA
Kaimo keliuku dviračiu važiavusią 78-erių metų senolę Tauragės policininkai sulaikė su 39 kontrabandinių cigarečių pakeliais. Tauragėje žinomos apylinkės teismo teisėjos motina stebisi policininkų uolumu ir teigia buvusi sučiupta kaip didžiausia nusikaltėlė.
Dėmė mantijai: teisėjos motina sučiupta su kontrabanda
© DELFI / Ainis Gurevičius

Policijos pareigūnai tvirtina, kad dviratininkų patikra – kasdieninis pareigūnų darbas.

Dacijonuose būta sujudimo

Rugsėjo 28 dieną Dacijonų kaime iš ganyklos dviračiu važiuojančią Oną Bartkienę sustabdė policijos pareigūnai. Pas senolę rasta akcizinių prekių – 39 pakeliai baltarusiškų cigarečių. Senolė atgabenta į policijos komisariatą protokolo surašymui.

Apie šį įvykį kalbos Dacijonuose netyla iki šiol. Pakalbinta parduotuvės pardavėja papasakojo, kad O.Bartkienė – kaime gerbiama moteris ir prekyba cigaretėmis tikrai neužsiima. Jai antrino ir į parduotuvę užsukęs vietos gyventojas. Žmonės neabejoja, kad ji sustabdyta patikrinti ne šiaip sau. Kalbų ir versijų – kokių tik nori.

– Gal jai specialiai tas cigareles pasiūlė ir paskundė? Juk nespėjo iki namų nuvažiuoti, ir policija atlėkė. Iš kur jie galėjo žinoti, kad ji tas cigaretes vežasi? – svarstė dacijoniškiai. – Čia gal jos dukrai taip kas nors keršija?

Cigaretės – neįgaliam pagalbininkui

Pati O.Bartkienė sutiko redakcijai atvirai papasakoti, kas tą dieną įvyko.

– Dviračiu važiavau prie karvių. Sustojo mašinikė, iš jos iškišęs galvą vyriškis paklausė: „Močiut, ar turi rūkalių?“ Atsakiau, kad turiu, tai jis pasiūlė pirkti cigarečių. Paėmiau už visus pinigus, kiek turėjau. Man toks neįgalus vaikinas padeda nudirbti ūkio darbus, aš jam valgyti duodu, cigarečių nuperku. Tai dėl jo ir pirkau... – atvirai dėstė moteris.

Pasak jos, anksčiau ji cigaretes jam pirkdavusi Tauragėje, bet dabar to „taško“ nebelikę. Todėl ir susigundžiusi pasiūlytomis cigaretėmis. Ji sakė nežinojusi, kad pirkti akcizines prekes be lietuviškų banderolių – toks pat nusikaltimas, kaip ir jas parduoti.

– Dar nespėjau parvažiuoti iki namų, kai prie manęs sustojo viena policijos mašina, iššoko policininkai, mane įsodino, dviratį numetė į griovį. Netrukus privažiavo dar viena. Į ją įkėlė dviratį. Ir įgaliotinis atvažiavo. Mane nugabeno į Tauragę. Surašė protokolą, o paskui kaimynas mane parvežė atgal. Žinokit, visa virpėjau. Ir dabar vaistus geriu... – prisiminusi nesenus įvykius, jaudinosi moteris.

Jai irgi atrodo, kad šis įvykis gali būti susijęs su jos dukros darbu.

– Gal jai kas nori pakenkti, atkeršyti? – svarstė ji.

Pasak jos, jau paskirta ir teismo data – spalio 30-oji.
„Atsakys kaip visi...“

Tauragės apylinkės teismo teisėja Gražina Gudžiūnienė teigė, kad kiekvienas privalo atsakyti įstatymų numatyta tvarka.

– Mano mama atsakys kaip ir bet kuris kitas Lietuvos Respublikos pilietis, – sakė teisėja.

Ji nemano, kad šis įvykis kaip nors galėtų būti susijęs su jos darbine veikla ir kad kas nors nori ją apjuodinti.

Paklausta, ką gali pasakyti apie šią istoriją, ji tik pasakė:

– Gaila mamos...

Nuo šios bylos nagrinėjimo Tauragės apylinkės teismo teisėjai nusišalino. Ji perduota Klaipėdos apylinkės teismui. 

Dviratininkų patikra – pareigūnų kasdienybė

Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariatoViešosios tvarkos skyriaus Prevencijos poskyrio viršininkas Voldemaras Knystautas patvirtino, kad „rugsėjo 28 dieną Dacijonų kaime buvo sustabdyta patikrinimui dviratininkė, o patikrinimo metu nustatyta, kad O.B., gim. 1937 m., maišelyje gabeno 39 pakelius cigarečių su baltarusiškomis banderolėmis. O.B. atžvilgiu yra pradėta administracinė teisės pažeidimo bylos teisena“.

Pasak V.Knystauto, tokia praktika, kai keliuose stabdomi dviratininkai ir tikrinama, ar jie negabena akcizinių prekių,– įprasta. Pasak jo, dviratininkai yra tam tikra rizikos grupė, todėl jie gana dažnai stabdomi patikrinti, ar negabena akcizinių prekių.

– Žinoma, kasdien po du nesugaunam, bet šiaip tokių dviratininkų sulaikoma neretai, – sakė jis.

Jokios išankstinės informacijos, kad O.Bartkienė gali turėti nelegalių prekių, policija, pasak Prevencijos skyriaus viršininko, neturėjo.

Paklaustas, ar iš tiesų reikėjo tokių pajėgų senos moteriškės patikrinimui ir sulaikymui, jis sakė, kad ten buvo tik vienas policijos ekipažas, iš kur atsirado antras, jis tvirtino nežinąs.

– Gal pro šalį važiavo ir sustojo? – svarstė jis.

Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos Komunikacijos skyriaus viršininkas Ramūnas Matonis, išklausęs pasakojimo apie šią istoriją, nenustebo.

– Nematau čia nieko neįprasto. Gal buvo laisvas dar vienas ekipažas, tai ir jis atvažiavo? Kas čia blogo? Žmonėms neįtiksi – tai jiems atrodo, kad policininkų per daug, tai per mažai, – sakė jis.

V.Knystautas informavo, kad už kontrabandinių rūkalų gabenimą senolei gresia bauda nuo 1000 iki 5000 litų, mat jos turėtas rūkalų kiekis patenka į 2–10 MLG kategoriją.