aA
Skandalingojoje valstybės paslapties paviešinimo istorijoje, dėl ko yra teisiama buvusi prezidentės vyriausioji patarėja Daiva Ulbinaitė, aiškėja naujos, iki šiol neskelbtos, ne ką mažiau skandalingos detalės.
Vidmantas Kaladinskas
Vidmantas Kaladinskas
© DELFI / Kiril Čachovskij

DELFI šaltinių teigimu, prezidentės Dalios Grybauskaitės vyriausiajai patarėjai D. Ulbinaitei su valstybės paslaptimi susijusią pažymą, pažeisdamas nustatytą tvarką, perdavė Valstybės saugumo departamento valdybos viršininkas Vidmantas Kaladinskas – saugumietis dar prieš oficialiai išsiunčiant pažymą aukščiausiems šalies vadovams (ji buvo išsiųsta spalio 31-ąją), spalio 30-ąją atvyko į Prezidentūrą ir panoro akis į akį susitikti su šalies vadove.

Savo rankose V. Kaladinskas laikė valstybės paslaptį sudarančios pažymos projektą – jos dar nebuvo pasirašęs VSD vadovas Gediminas Grina, tačiau ant dokumentų buvo nurodyta, jog joje esanti medžiaga yra itin slapta.

VSD darbuotojui susitikti su prezidente nebuvo leista, todėl pažymos projektą jis paliko D. Ulbinaitei. Tuo metu su slapta informacija galėjusi dirbti vyriausioji patarėja saugumietį priėmė savo darbo kabinete ir pažadėjo dokumentus perduoti šalies vadovei.

Tokias aplinkybes nustatė VSD Imuniteto tarnybos pareigūnai, atlikę tyrimą dėl galimo slaptos medžiagos nutekėjimo. Griežtai reglamentuojamą tvarką pažeidęs V. Kaladinskas iš balos neišbrido sausas – už pažeidimą jis buvo nubaustas.

Kodėl V. Kaladinskas norėjo asmeniškai įteikti pažymos projektą, neskelbiama.

Kad padarė pažeidimą, V. Kaladinskas neneigė – VSD valdybos viršininkas trečiadienį buvo apklaustas Vilniaus miesto apylinkės teisme, kuris toliau nagrinėjo D. Ulbinaitei iškeltą baudžiamąją bylą dėl valstybės paslapties atskleidimo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi.

V. Kaladinsko apklausa vyko neviešame teismo posėdyje, todėl apie ką jis kalbėjo bylą nagrinėjančiai trijų teisėjų kolegijai, neskelbiama. VSD pareigūnas buvo apklausinėjamas daugiau kaip 2 valandas.

Neviešuose teismo posėdžiuose teisėjai jau yra apklausę VSD direktorių G. Griną, jo pavaduotoją Akvilę Giniotienę bei su slaptais dokumentais dirbančią VSD kanceliarijos darbuotoją Vidą Žekienę. Artimiausiuose posėdžiuose teismas planuoja išklausyti daugiau saugumiečių, taip pat suplanuotos Prezidentūros, Seimo, Vyriausybės darbuotojų apklausos. Jos taip pat vyks neviešuose posėdžiuose.

Tuo metu naujienų agentūros BNS, kuri paskelbė dalį slaptoje pažymoje esančios medžiagos, darbuotojai bei kiti žurnalistai bus apklausti viešai.

Teismas taip pat yra nutaręs bylos medžiagą, kurioje kalbama apie valstybės paslaptį, pripažinti nevieša. Ji yra pirmajame tome.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo valstybės paslapties paviešinimo Generalinėje prokuratūroje buvo pradėtas praėjusių metų spalio 31-ąją – jį inicijavo VSD vadovas. G. Grina prokurorams nurodė, kad tą pačią dieną BNS paviešino įslaptintą informaciją apie galimas grėsmes nacionaliniam saugumui.

Žiniasklaidoje buvo atskleistas VSD slaptos pažymos turinys, kad Rusija neva galinti paviešinti informaciją apie D. Grybauskaitę, kuri gali ją kompromituoti ar šmeižti.

Generalinė prokuratūra nustatė, kad viešai pasklidusi informacija apie Rusijos Federacijos ruošiamas informacines atakas prieš Lietuvos vadovus nebuvo paskelbta visa apimtimi ar pažodžiui perteikiant Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamento slaptame rašte nurodytą informaciją.

Valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Gintas Ivanauskas teisme yra sakęs, kad D. Ulbinaitė informaciją 2013-ųjų spalio 30-ąją nuo 16.38 iki 16.59 val. perdavė BNS redaktorei Jūratei Damulytei-Semėnienei.

Ikiteisminio tyrimo metu teismas buvo davęs leidimą apklausti šalies prezidentę D. Grybauskaitę, bet ši atsisakė liudyti. Jeigu iškils būtinybė, teismas šalies vadovę galės apklausti nagrinėdamas bylą.

D. Ulbinaitė prokurorų pateiktų kaltinimų nepripažįsta, tačiau „nuoširdžius parodymus“ duos tik įrodymų tyrimo pabaigoje, kai bus pagarsinta visa medžiaga ir apklausti liudytojai.

Šioje byloje pareigūnai klausėsi buvusių ir esamų naujienų agentūros BNS darbuotojų pokalbius – tokį leidimą davė budinti apylinkės teismo teisėja. Vilniaus apygardos teismas yra konstatavęs, kad žurnalistai buvo sekami neteisėtai, jiems dėl neteisėtų valstybės institucijų veiksmų Teisingumo ministerija yra įsipareigojusi sumokėti kompensacijas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.