aA
Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį uždarame teismo posėdyje pradėjo nagrinėti buvusio vyriausiojo komisaro, Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko Algirdo Matonio skundą Policijos departamentui dėl sprendimo atleisti jį iš vidaus tarnybos panaikinimo.
Algirdas Matonis
Algirdas Matonis
© DELFI / Tomas Vinickas

A. Matonis kreipėsi į VAAT, prašydamas panaikinti kaip neteisėtus kovo 31 d. Lietuvos policijos generalinio komisaro įsakymą, kuriuo jis atleistas iš pareigų, ir Policijos departamento balandžio 1 d. sprendimo dalį, kuria atsisakyta atleisti iš vidaus tarnybos jam pačiam prašant. Pareiškėjas taip pat prašo teismo pakeisti atleidimo iš pareigų teisinį pagrindą, pripažįstant, kad jis iš pareigų atleistas savo noru.

VAAT savo sprendimą šioje administracinėje byloje skelbs lapkričio 10 d.

ELTA primena, kad vienas profesionaliausių šalies kriminalistų A. Matonis šių metų kovo 22 dieną neblaivus įkliuvo prie tarnybinio automobilio "Škoda Superb" vairo. A. Matonis atsisakė tikrintis girtumą, bet vėliau jam buvo nustatytas 1,71 promilės girtumas, neteko posto.

Per tarnybinį patikrinimą konstatuota, jog A. Matonis, šiuo metu dirbantis saugos bendrovėje "Gelsauga", pažemino pareigūno vardą, todėl vienintelė Vidaus tarnybos statute už tai numatyta atsakomybė - atleidimas iš vidaus tarnybos. Per tarnybinį patikrinimą taip pat nustatyta, kad informaciją apie gatvėmis pavojingai manevruojantį automobilį bendruoju pagalbos telefonu 112 perdavė pilietiškas vairuotojas, kuris buvo sujungtas su policija ir tiesiogiai kalbėdamas su pareigūnais nuolat perdavė, kurioje vietoje konkrečiu metu buvo įtartinai važiavęs automobilis. Nenustatyta, kad informaciją perdavęs pilietis būtų turėjęs kokių nors sąsajų su A. Matoniu. Iš A. Matonio dvejiems metams atimta teisė vairuoti bei nubaustas 2 tūkst. litų bauda.

53-ejų metų A. Matonis policijoje dirbo nuo 1991 metų, kriminalinei policijai vadovavo nuo 2005-ųjų. Per visą tarnybos laiką pareigūnas ne kartą skatintas ir apdovanotas. 2002 metais jis Prezidento dekretu apdovanotas Vyčio Kryžiaus 5-ojo laipsnio ordinu.

2012 m. buvo kilęs skandalas, kai paaiškėjo, kad sovietmečiu ir nepriklausomybės atkūrimo pradžioje A. Matonis dirbo sovietų saugumui, tačiau šį biografijos faktą nutylėjo.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.