aA
Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas surengė atvirą paskaitą užsienio politikos klausimais.
Sergejus Lavrovas
Sergejus Lavrovas
© AP/Scanpix

Tai partijos „Vieningoji Rusija“ vykdomo projekto „Graždanskij universitet“ dalis. Savo pasisakyme užsienio reikalų ministras kalbėjo apie JAV ir Rusijos santykius, amerikiečių politiką Europoje, kovą su terorizmu ir situaciją Ukrainoje.

S. Lavrovas taip pat atskleidė, ką Donbase veikia Rusijos karininkai, praneša newsru.com.

S. Lavrovo teigimu, Generalinio štabo specialistai teikia pagalbą formuojant demarkacinę liniją tarp kariaujančių pusių.

„Pirmoji praktinio susitarimų tarp Kijevo ir sukilėlių patirtis – Minsko susitarimas“, – tikino Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas ir pridūrė, kad „yra jo vykdymo pažeidimų iš abiejų pusių“.

Ministras priminė, kad per susitikimą Milane Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „paaiškino, kaip nelengva tarp kariaujančių šalių nustatyti demarkacinę liniją“.

„Ukrainos vadovų prašymu, mes išsiuntėme ten grupę Rusijos Generalinio štabo karininkų, kad būtų suteikta tokia pagalba“, – paaiškino S. Lavrovas.

Agentūra „Interfax“ patikslino, kad ministras pažymėjo būtinybę suderinti „įvairaus kalibro ginkluotės atitraukimo“ principus.

Ministras išreiškė viltį, kad artimiausiomis dienomis Kijevo ir separatistų nesutarimai dėl Minsko memorandumo traktavimo bus pašalinti.

„Dėl visko kaip ir buvo susitarta, bet paskui iškilo kokie tai patikslinimai. Tikiuosi, kad artimiausiomis dienomis šie nesusipratimai bus pašalinti, o nuomonių išsiskyrimas – įveiktas. Tada jau eis kalba apie šio susitarimo įgyvendinimą“, – sakė jis ir atkreipė dėmesį, kaip svarbu kontroliuoti tai, „kad niekas jo (susitarimo, red.) nepažeistų“.

„Ir čia, kaip tai ir numatyta rugsėjo 5 dienos Minsko protokole, visi pasisako už tai, kad kontrolę vykdytų speciali ESBO stebėtojų misija, kuri šiam tikslui paprašė papildomos įrangos, apsaugotų transporto priemonių ir bepiločių. Mes pasirengę padėti šioje srityje“, – patikino Rusijos diplomatijos vadovas.

Ministras pranešė, kad Milane buvo konstatuota apie Maskvos pasirengimą „prisidėti prie šios misijos aprūpinimo transporto priemonėmis ir bepiločiais“.

„Analogiškus pasiūlymus pateikė prancūzai, vokiečiai ir italai“, – pareiškė S. Lavrovas. Jo teigimu, šią savaitę tokius pasiūlymus pateikusių šalių atstovai turi susirinkti Vienoje, kur kartu su ESBO pirmininku sutars dėl darbo principų.

„Žinoma, tai būtina padaryti, konsultuojantis ir tariantis su Luhansko ir Donecko atstovais. Nes kalba eina apie paliaubų laikymosi ir tarp Kijevo pajėgų ir sukilėlių einančios demarkacinės linijos statuso paisymo kontrolę. Bepiločiai turi kontroliuoti būtent šitą zoną, o jų darbo principai turi būti suderinti su kariaujančiomis pusėmis“, – pažymėjo ministras.

S. Lavrovas paneigė pranešimus, kad artimiausiomis dienomis visi pasienio kontrolės postai bus grąžinti į Ukrainos pasieniečių ir muitinės darbuotojų rankas.

„Skaičiau Kijevo pranešimus dėl Milano susitikimo, kad susitarta ir dėl kontrolės nustatymo palei visą Rusijos ir Ukrainos sieną. Buvo pareikšta dar konkrečiau, kad artimiausiomis dienomis visi pasienio kontrolės punktai bus grąžinti Ukrainos pasieniečiams ir muitininkams. Tai netiesa“, – patikino Rusijos užsienio reikalų ministras. Jis aiškina, kad dabar būtina įtvirtinti paliaubų režimą ir kalbėtis su separatistais dėl pasienio kontrolės punktų, kuriuos jie kontroliuoja.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.