aA
Spalio 20 dieną Donecke netoliese pastato, kur vyko savavališkai nepriklausomybę paskelbusios „Donecko liaudies respublikos“ vicepremjero Andrejaus Purgino inicijuotas posėdis, nugriaudėjo smarkus sprogimas, skelbia „RIA Novosti“.
Donecke – galingas sprogimas: langų stiklai išbyrėjo kelių kilometrų spinduliu
© AP/Scanpix

Rytų Ukrainos sukilėlių kontroliuojamame Donecke esančioje ginklų gamykloje pirmadienį įvyko galingas sprogimas, nuo kurio kelių kilometrų spinduliu išbyrėjo langų stiklai, tačiau pranešimų apie nukentėjusius žmones kol kas negauta.

Po sprogimo, kuris įvyko 9 val. Grinvičo laiku šiaurės rytinėje miesto dalyje, virš pastato pasirodė liepsnos, o į dangų kilo pilkų dūmų kamuoliai.

Vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministerijos atstovai informavo, kad gamyklą apšaudė ukrainiečių pajėgos iš raketų komplekso „Točka U“.

„Raketa pataikė į cheminių medžiagų gamyklą. Sprogimas buvo toks galingas, kad kelių kilometrų spindulių išdaužė langus gyvenamuose namuose“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė ministerijos politikos skyriaus vadovas Eduardas Basurinas.

Informacija apie sprogimo padarytą žalą ir nukentėjusiuosius tikrinama.

Remiantis šaltiniais gynybos ministerijoje, „pastaruoju metu gamykloje buvo gaminami sviediniai, o „sandėliuose laikomi cheminiai reagentai, taip pat ir amonitas (sprogstamasis mišinys)“.

Tačiau Ukrainos kariuomenės atstovas paneigė, kad sprogimą sukėlė vyriausybės pajėgų paleista raketa ir patikino, kad Kijevo pajėgos neturi nieko bendra su šiuo incidentu.

„Amnesty International“ pasmerkė Ukrainos karių ir separatistų nusikaltimus

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ pranešė esant įrodymų, kad nusikaltimus įvykdė abi kariaujančios pusės Rytų Ukrainoje, tačiau jų mastas nėra toks didelis, kaip pranešė Rusija, informuoja BBC.

„Amnesty International“ ataskaitoje rašoma, jog esama rimtų įrodymų, kad Ukrainos vyriausybinės pajėgos Nižniaja Krynkos mieste, Donecko regione, keturiems vyrams įvykdė neteismines egzekucijas.

Aptikus šių žmonių kūnus, Rusijos žiniasklaida paskleidė žinią, esą Donecke rastos masinės kapavietės.

„Nėra abejonių, kad žudynės ir kiti žiaurūs nusikaltimai Rytų Ukrainoje vykdomi abiejų pusių, tiek prorusiškų separatistų, tiek Kijevo vyriausybinių pajėgų. Tačiau sunku apskaičiuoti tikslų šių nusikaltimų mastą“, – tvirtino „Amnesty International“ Europos ir Vidurinės Azijos skyriaus direktorius Johnas Dalhuisenas.

Organizacija paragino abi puses atlikti nuodugnų nužudymų ir kitų nusikaltimų tyrimą, kadangi kai kurie nusikaltimų atvejai yra tyčia klastojami.

„Keli sukrečiantys atvejai, kurie buvo pranešti, ypač Rusijos žiniasklaidos, buvo pernelyg perdėti“, – tikino J. Dalhuisenas.

„Amnesty International“ delegacija Nižniaja Krynką aplankė rugsėjo 26 dieną. Kapavietėje buvo rasti keturių žmonių kūnai, kaip manoma, vietinių gyventojų. Organizacijos atstovų teigimu, neabejojama, kad Ukrainos vyriausybinės pajėgos ir savanoriai tuo metu, kai dingo keturi žmonės, kontroliavo miestą.

Organizacijos duomenimis, yra įrodymų, kad prorusiški separatistai regione taip pat vykdė neteismines egzekucijas, įskaitant dviejų belaisvių nužudymą Severodonecke liepos mėnesį.

Ant dviejų žmonių kūnų, rastų balandžio mėnesį separatistų kontroliuojamo Raigorodoko mieste, aptiktos kankinimo žymės.

„Tarp aukų – proukrainietiški aktyvistai, jų šalininkai, vietiniai nusikaltėliai ir sulaikyti kovotojai“, – teigiama „Amnesty International“ protokole.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.