aA
Vokietijos užsienio žvalgybos agentūra tvirtina, kad ištyrus Malaizijos oro linijų lėktuvo „Boeing 777“ katastrofą Ukrainoje buvo padaryta išvada, kad jį numušė prorusiškų separatistų netoli Donecko paleista raketa, skelbia spiegel.de.
Vokietijos žvalgyba: Malaizijos lėktuvą numušė prorusiški separatistai
© Reuters/Scanpix

Baigusi išsamią analizę, Vokietijos užsienio žvalgybos tarnyba „Bundesnachrichtendienst“ paskelbė, kad už liepos 17 dieną rytų Ukrainoje įvykusią Malaizijos oro linijų reiso „MH17“ iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą katastrofą atsakingi prorusiškai nusiteikę separatistai.

Spalio 8 dieną parlamentiniam kontrolės komitetui, kuris atsakingas už Vokietijos žvalgybos darbą, pateiktoje ataskaitoje „Bundesnachrichtendienst“ prezidentas Gerhardas Schindleris pateikė pakankamai įrodymų, tarp jų ir vaizdus iš palydovo bei įvairius foto įrodymus. Vokietijos žvalgyba turi informacijos, kad prorusiški separatistai Ukrainos karinėje bazėje pagrobė oro gynybos sistemą „BUK“ ir paleido raketą, kuri sprogo visiškai prie Malaizijos orlaivio, skraidinusio 298 žmones.

Nedviprasmiškos išvados

Iš karto po katastrofos gauti duomenys rodo, kad lėktuvą pašovė prorusiški separatistai. Po nelaimės ir Rusijos, ir Ukrainos valdžia apkaltino viena kitą dėl šio incidento. Skrydžio duomenis peržiūrėjusi olandų tyrimo komisija vengė ką nors apkaltinti. Reisu „MH17“ skrido 189 Olandijos piliečiai.

Vokietijos žvalgybos vadovas G. Schindleris tvirtina, kad jų išvados nėra dviprasmiškos. Jo teigimu, Ukrainoje darytomis nuotraukomis buvo manipuliuojama ir yra tai įrodančių duomenų. Jis taip pat paneigė Rusijos tvirtinimus, esą raketą paleido Ukrainos kariai, o netoli keleivinio lėktuvo skrido Ukrainos naikintuvas.

„Tai buvo prorusiški separatistai“, – sakė G. Schindleris apie lėktuvo katastrofą, kurioje taip pat žuvo ir keturi Vokietijos piliečiai. Vokietijos federalinės prokuratūros atstovas spaudai leidiniui „Spiegel“ sakė, kad pradėtas tyrimas prieš nežinomus nusikaltėlius, nes neatmetama galimybė, kad ši katastrofa – karo nusikaltimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.