aA
Versija, kad laivas Kursk" nuskendo Barenco jūroje dėl susidūrimo su užsienio povandeniniu laivu, neturi pagrindo. Tai interviu laikraščiui "Vladivostok" pareiškė Rusijos Federacijos Tarybos darbo grupės, kuri aiškinasi "Kursk" žūties priežasti, narys, Primorės krašto dūmos pirmininkas Sergejus Žekovas.
Jo nuomone, susidūrimo su užsienio povandeniniu laivu versija "labai paranki ir karinio jūrų laivyno vadovybei, ir laivo "Kursk" konstruktoriams. Tačiau, pažymėjo Primorės krašto dūmos pirmininkas, jo nuomone, "įvykiai Barenco jūroje vyko kitaip".

"Pagal karinių pratybų scenarijų, teigia S. Žekovas, kreiseris "Piotr Velikij" ir povandeninis laivas "Kursk" atliko bendrą užduotį: kreiseris buvo tariamojo priešininko lėktuvnešis, o povandeninis laivas turėjo jį pulti. Gindamasis, "Piotr Velikij" paleido į laivą "Kursk" penkias torpedines raketas, bet po pratybų buvo surastos tik keturios".

Remiantis turima informacija, pažymėjo Federacijos Tarybos darbo grupės narys, "labiausiai tikėtina, kad į povandeninį laivą pataikė ši raketa, o kai dėl to jis mėgino išnirti į paviršių, susidūrė su Rusijos laivu, kurio detalių rasta dugne. Tikriausiai, tai buvo "Piotr Velikij".

"Tai, kas įvyko, galutinai paaiškės iškėlus ir ištyrus povandeninį laivą, bet jau dabar senato darbo grupė turi daug ką ištirti", pabrėžė Primorės dūmos pirmininkas. Jo nuomone, "reikia išsiaiškinti , ar kvalifikuotai buvo sudarytas pratybų planas, kaip galėjo povandeninis ir kitas laivas atsidurti viename kvadrate".

S. Žekovas taip pat pareiškė, kad "nutylėti tragedijos priežastis nepavyks". "Kaip deputatas, kaip buvęs povandeninio laivo jūreivis, tiesiog kaip žmogus padarysiu viską, kas įmanoma, kad tiesa būtų sužinota, o kaltieji nubausti", pabrėžė Primorės dūmos pirmininkas.

Anksčiau kariškiai griežtai paneigė versiją, kad povandeninį laivą "Kursk" nuskandino į jį pataikiusi torpeda, paleista iš kito Rusijos laivo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.