aA
Lenkijos spauda trečiadienį daug dėmesio skiria Lietuvos prezidento Valdo Adamkaus oficialiam vizitui.
Dienraštis "Gazeta Wyborcza" cituoja Tomo Venclovos žodžius, kuris V. Adamkų prilygina garsiesiems lenkų emigrantams - Paryžiuje leidžiamo žurnalo "Kultura" žurnalo vyriausiajam redaktoriui Jerzy Giedroyciui ir JAV lenkų kilmės politologui Zbigniewui Brzezinskiui.

Laikraštis spausdina didelį Lietuvos vadovo interviu, kuriame V. Adamkus labai gerai įvertino Lenkijos paramą Lietuvos siekiams įstoti į Europos Sąjungą (ES) ir NATO.

Paklaustas, ar Naujosios sąjungos ir Valstiečių partijos nuostatos nesulėtins Lietuvos eurointegracijos, prezidentas sakė, jog "tai buvo rinkimų propaganda, ir ji nepakeitė Lietuvos užsienio politikos principų".

V. Adamkaus nuomone, "šios partijos po parlamento rinkimų neturės galimybių realizuoti savo pažadų".

Lietuvos vadovo teigimu, padėtis Rusijoje nesulėtins NATO ir Europos Sąjungos plėtros į Baltijos šalis.

"Manau, kad Vladimiro Putino išrinkimas Rusijos prezidentu yra teigiamas reiškinys, kuris stabilizuos Rusijos politinę sceną bei santykius su kaimynais", sakė V. Adamkus.

Kalbėdamas apie Lietuvos lenkų problemas, prezidentas sakė, jog "pavardžių rašymo lenkiškai reikalas susipainiojo techniniuose dalykuose", o abitūros "lenkų kalbos egzaminas turėtų būti laisvo pasirinkimo reikalas".

"Nejaugi lenkai nesididžiuoja savo lenkiškumu ir nenori laikyti lenkų kalbos egzamino?", klausė Lietuvos vadovas.

Dienraštis "Rzeczpospolita" atkreipia skaitytojų dėmesį į V. Adamkaus žodžius, jog "Lietuvos ir Lenkijos santykiai - geriausi dvišalėje istorijoje".

"Rzeczpospolita" primena, jog Lietuvos prezidentas vizito į Lenkiją išvakarėse patenkino buvusio Šalčininkų "autonomininko", nuteisto dviem metams kalėti, Leono Jankelevičiaus malonės prašymą.

Dienraštis "Trybuna" abiejų šalių santykius pavadino "labai turiningais".

"Žycie" į pirmą vietą iškelia V. Adamkaus padėką Lietuvos lenkų organizacijoms dėl jų paramos Lietuvos siekiui tapti NATO nare.

Antradienį su trijų dienų vizitu į Lenkiją atvykęs Lietuvos prezidentas trečiadienį lankosi Krokuvoje. Ten V. Adamkus susitiks su lenkų verslininkais, Jogailos universitete skaitys paskaitą "Lietuva ir Lenkija - kelyje į 21 amžių", apžiūrės senąją Lenkijos sostinę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.