aA
Šeštadienį Čekijos kariuomenė galutinai atsisveikino su rusiškos gamybos koviniais naikintuvais „Mig-21“ – juos pakeičia vakarietiški lėktuvai. Taip buvusi jau nebeegzistuojančios Varšuvos sutarties narė užvertė dar vieną žymų, smarkiai politizuotą istorijos puslapį.
"Mig-21"
"Mig-21"
© Reuters/Scanpix
Nors Čekija drauge su Lenkija ir Vengrija 1999 m. tapo pirmosiomis pokomunistinėmis valstybėmis, įstojusiomis į NATO, iš šio trejeto oro pajėgų perginklavimo klausimą ji išsprendė paskutinė.

Lenkijai apsisprendus įsigyti amerikietiškus „F-16“, o Vengrijai – bendros švedų ir britų gamybos GRIPPEN, Čekijoje ilgai vyko politiniai ginčai, kliudę apsispręsti.

Galiausiai 2002-ųjų potvyniai šalies vyriausybę pastūmėjo atsisakyti pirkimo.

Daugiau kaip prieš metus nutarta 10 metų iš Švedijos išsinuomoti 14 naujų naikintuvų „JAS 39 GRIPPEN“ už daugiau negu 2 milijardus litų. Pirmieji naikintuvai Čekiją pasiekė prieš pusę mėnesio ir jau prižiūri valstybės oro sienas, o vakar Čekijos ginkluotosios pajėgos oficialiai atsisveikino su nuo 1951-ųjų tarnavusiais rusiškais "Mig-21".

Iš pradžių jie pirkti tuometinėje Sovietų sąjungoje, tačiau pačios Čekoslovakijos gamyklose jų vėliau pagaminta 4 tūkstančiai.

Šiuo metu Čekijos ginkluotųjų pajėgų žinioje liko 12 „Mig-21“. Jau šią vasarą juos ketinama siūlyti potencialiems pirkėjams. Dukart tiek nurašytų naikintuvų jau parduota.

Lietuvos radijas