aA
Vyriausiasis derybininkas dėl branduolinės programos šeštadienį pranešė, kad nepavykus susitarti su Europos Sąjunga (ES) dėl branduolinės programos ateities, kitą savaitę Iranas gali atnaujinti urano sodrinimą.
"Kitą savaitę Teherane bus nuspręsta, ar atnaujinti urano sodrinimo programą, - teigė Hassanas Rohani. - Mažai tikėtina, kad Iranas atnaujins urano sodrinimą Natazne, tačiau kai kuri veikla kitą savaitę gali būti atnaujinta Isfahano urano perdirbimo įrengimų komplekse".

Europos Sąjungos (ES) Didžiajam trejetui ir Iranui penktadienį Teherane nepavyko pasiekti susitarimo dėl branduolinės programos. Likus penkioms valandoms iki susitikimo pradžios, Iranas pagrasino pradėsiąs aktyvią branduolinę veiklą, jei Prancūzija, Didžioji Britanija ir Vokietija nesutiks leisti Iranui nedideliais kiekiais sodrinti urano.

Iranas, kurį JAV apkaltino slapta gaminant atominį ginklą, derybų nekomentavo. Teheranas neigia JAV kaltinimus ir tikina, kad jo atominė programa yra skirta tik energijos gamybai.

Didžiausios ES šalys, kaip ir Vašingtonas, susirūpinusios dėl Irano branduolinės programos, pradėjo derybas ir siekia įtikinti Iraną atsisakyti savo atominio kuro programos mainais į politines bei ekonomines paskatas. Kol kas Teheranas programos nutraukti nesutinka.

Paskutiniame pasiūlyme Teheranas prašo, kad būtų leista urano sodrinimo programą vykdyti etapais, pradedant nuo nedidelės sodrinimo gamyklos ir baigiant komercinio masto kompleksu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.