aA
Sostinės pareigūnai ketvirtadienį sulaikė leidimą nuolat gyventi Lietuvoje turintį buvusį KGB karininką, Rusijos pilietį Anatolijų Judiną, kuris už 10 tūkst. litų pardavė praėjusių metų "Sodros" centrinės klientų duomenų bazės kopiją. Joje buvo duomenys apie 1,5 mln. dirbančių Lietuvos gyventojų bei apie 100 tūkst. šalies įmonių. Policijos teigimu, šiais duomenimis jau keletą metų neteisėtai naudojosi kai kurios įmonės ir asmenys.
Duomenys, kompiuteriai, technologijos, (IT), virusas, hacker
Duomenys, kompiuteriai, technologijos, (IT), virusas, hacker
© Corbis/Scanpix
Šie asmenys turėjo galimybę naudotis netgi tokiais duomenimis, kurie neprieinami policijos pareigūnams, pranešė sostinės Vyriausiasis policijos komisariatas.

Iš viso tiriant šią bylą sulaikyti keturi asmenys, tarp jų - A. Judino sūnus Andrejus. Abiem Judinams Vilniaus 3-iasis apylinkės teismas vakar skyrė 15 parų arešto.

"Lietuvos žiinių" teigimu, be jų, į areštinę uždarytas vienos finansų įmonės darbuotojas bei UAB "Informacinės sistemos" specialistas Jurijus Šifrinas. Ši bendrovė pagal sutartį aptarnauja "Sodros" duomenų bazes. Pareigūnai įtaria, kad jis ir teikdavo konfidencialius duomenis.

“Lietuvos žinių” teigimu, A.Judinas iš karto pranešė pareigūnams, kad iki 1990-ųjų ėjo gana aukštas pareigas Lietuvos KGB. Dienraščio duomenimis, jis buvo vieno skyriaus viršininkas.

Anot policijos, nelegaliai gautus "Sodros" duomenis šie asmenys pardavinėjo jau keletą metų. Konfidencialia informacija naudodavosi kai kurios skolų išieškojimo bendrovės bei privatūs asmenys.

Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2004-siais buvo apie 1 mln. 436 tūkst. dirbančiųjų. Tokiu atveju, neteisėtai buvo galima panaudoti beveik visų Lietuvos dirbančiųjų duomenis.

1952 m. gimusį Rusijos pilietį sulaikė Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos ir Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo vyriausiosios valdybos pareigūnai.

Pirmą kartą pareigūnai apsimetė nelegalių duomenų pirkėjais ir susitiko su šiuo Rusijos piliečiu balandžio 13 dieną sostinės Rožių gatvėje. Antrą kartą - balandžio 28 dieną S. Stanevičiaus gatvėje.

Sulaikę buvusį KGB karininką pareigūnai visą penktadienį atlikinėjo kratas.

Įtariamiesiems pareikšti įtarimai pagal Baudžiamojo kodekso 198-tąjį straipsnį, kuris numato atsakomybę už kompiuterinės informacijos pasisavinimą ir skleidimą. Už įstatymu saugomos kompiuterinės informacijos pasisavinimą baudžiama bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki ketverių metų.

Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos Komunikacijos skyriaus vedėjas Nerijus Maliukevičius sakė, kad "Sodra" bendradarbiauja su teisėsaugos pareigūnais ir siekia atskleisti galimus šio nusikaltimo vykdytojus. "Kol nesibaigs tyrimas, negalim nieko komentuoti", - teigė N.Maliukevičius.

Jis teigė, kad policijos sulaikyti įtariamieji "Sodroje" nedirbo.

Kokiu būdu į buvusio KGB darbuotojo rankas pateko kompaktinė plokštelė su daugumos Lietuvos dirbančiųjų duomenimis, "Sodros" atstovas sakė nekomentuosiąs, nes tai esąs tyrimo dalykas.

Po šio incidento "Sodra" ėmėsi papildomų operatyvinių priemonių duomenų apsaugai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.