aA
Švietimo ir mokslo (ŠMM) bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) laikosi skirtingų pozicijų dėl privalomo mokslo iki 18 metų.
Svarstoma, ar reikia Lietuvai privalomo mokslo iki 18 metų
© DELFI / Tomas Vinickas

ŠMM ragina Vyriausybę pateikti neigiamą išvadą dėl Seimo narių parengto Konstitucijos 41 straipsnio pataisos projekto, kuriuo siūloma nustatyti, kad Lietuvoje mokslas privalomas iki 18 metų.

Šios ministerijos teigimu, beveik visose Europos Sąjungos valstybėse privalomas mokslas yra iki 15–16 metų, tik Olandijoje ir Portugalijoje – iki 18 metų.  

„Siūlomu įstatymo projektu neužtikrinamas aukštesnės nei pagrindinės ugdymo pakopos išsilavinimo įgijimas, nes vidurinio ugdymo ir profesinio mokymo programos baigiamos, mokiniams esant jau daugiau nei 18 metų, o dažnai net ir 20 metų“, - teigia ŠMM.

Be to, ji pabrėžia, kad ir dabar, kai mokslas privalomas iki 16 metų, 2012 metų duomenimis, 97 proc. aštuoniolikmečių šalies gyventojų mokėsi. Tuo metu ES vidurkis yra 79 procentai.
Anot ŠMM, jeigu būtų priimta siūloma Konstitucijos pataisa, jai įgyvendinti reikėtų papildomų išlaidų - nuo 7 iki 10 mln. litų per metus.

Tuo metu SADM tvirtina, kad pagal Jungtinių Tautų vaikų teisių apsaugos konvenciją, vaiku laikomas kiekvienas žmogus, neturintis 18 metų, jei pagal įstatymą pilnametystė nepripažinta anksčiau. Tokia amžiaus riba pasirinkta atsižvelgiant į žmogaus psichologinę ir fizinę brandą. Todėl privalomas mokslas švietimo įstaigose, SADM teigimu, būtų terpė, kurioje jaunas žmogus galėtų saugiai save realizuoti, lavintis, išmoktų būti socialiai atsakingas. Švietimo įstaigose vaikai yra nuolat stebimi, būna užimti.

„Atkreiptinas dėmesys, kad privalomas mokslas iki 18 metų būtų naudingesnis siekiant dar labiau sumažinti nedirbančių, nesimokančių ir mokymuose nedalyvaujančių jaunų žmonių skaičių“, - teigia SADM.

Seimui yra pateiktas svarstyti Konstitucijos pataisos projektas dėl privalomo mokslo iki 18 metų. Pasak projekto autorės konservatorės Vincės Vaidevutės Margevičienės, pagal Vaiko teisių apsaugos konvenciją, vaiku laikomas asmuo iki 18 metų, todėl reikėtų iki to amžiaus užtikrinti jo užimtumą.
Šiuo metu Konstitucija numato, kad asmenims iki 16 metų mokslas privalomas.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, pernai Lietuvoje buvo 543,8 tūkst. vaikų iki 18 metų, iš jų 470,8 tūkst. - vaikai iki 16 metų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.