aA
Vietnamo ministras pirmininkas Phan Van Khai'us penktadienį savo kalboje, skirtoje Vietnamo karo pabaigos 30-osioms metinėms, paskelbė, jog šalis nori pamiršti praeitį ir užmegzti ryšius su buvusiais "agresoriais". "Mes pasisakome už draugišką bendradarbiavimą ir santykių stiprinimą su šalimis, dalyvavusiomis Vietnamo kare", - sakė premjeras, kreipdamasis į Vietnamo lyderius, karo veteranus ir užsienio valstybių diplomatus, tarp jų JAV ambasadorių.
Vietnamo karas
Vietnamo karas. Kariai veda belaisvį
© Corbis/Scanpix
"Mes su humaniškumo dvasia norime pamiršti praeitį ir žvelgti į ateitį, kalbant apie žmones, kurie priklausė kitoms stovykloms, nesvarbu, ar mūsų šalyje, ar užsienyje", - sakė Phan Van Khai'us per ceremoniją Nacionalinės Asamblėjos salėje Hanojuje.

Jis kalbėjo apie šimtus tūkstančius šeimų, kurių artimieji karo metu kovojo pietų vietnamiečių pusėje.

Šeštadienį pietinėje šalies ekonomikos sostinėje Hošimine vyks iškilmės, skirtos paminėti šio miesto, anksčiau vadinto Saigonu, išvadavimą.

1975 metų balandžio 30 dieną per Hošimino kampaniją, pavadintą Vietnamo komunistų partijos įkūrėjo vardu, buvo užimtas Saigonas, tuometinio JAV remiamo Pietų Vietnamo režimo sostinė.

Saigono pasidavimas po 55 dienas ir naktis trukusių mūšių reiškė amerikiečių dominavimo Pietryčių Azijoje pabaigą ir sustiprino Vietnamo komunistų partiją, kuri tebėra valdžioje.

"1975 metų balandžio 30-osios pergalė užbaigė tris dešimtmečius trukusį karą su užsienio agresoriais mūsų šalyje", - sakė Phan Van Khai'us, kuris, kaip tikimasi, greitai apsilankys Jungtinėse Valstijose. Tai bus pirmasis Vietnamo premjero apsilankymas JAV nuo karo veiksmų pabaigos.

"Tai buvo visų žmonių ir visos Vietnamo liaudies pergalė", - sakė premjeras ir padėkojo "kitų šalių, įskaitant JAV, veteranams" už pagalbą karo, per kurį žuvo 3 mln. vietnamiečių ir 58 tūkst. amerikiečių, aukoms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.