aA
Iranui nepavyko sumažinti tarptautinių institucijų pareigūnų nerimo dėl šalies neva vykdomo atominio sprogmens, tinkama ataskaita nebuvo pateikta laiku, praneša Jungtinių Tautų (JT) atominio sektoriaus reguliavimo tarnyba.
Iranui nepavyko sumažinti nerimo dėl galimos atominės bombos
© Reuters/Scanpix

Tokia situacija gerokai mažina galimybes, kad pavyks tarptautiniu mastu pasiekti susitarimą dėl Teherano aktyvumo branduolinės ginkluotės sektoriuje mažinimo. Apie tai praneša "Reuters".

Sustojus Tarptautinės atominės energetikos agentūrai (IAEA) tyrimui Vakarai labai nusivils, mano analitikai, be to, šešioms galingiausioms pasaulio valstybėms taps sunkiau pasiekti susitarimą jau dešimtmetį trunkančiose diskusijose su Iranu dėl šio branduolinių ambicijų.

"Reuters" korespondentų gautoje IAEA ataskaitoje nurodoma, kad tyrimas dėl galimų Irano vykdomos branduolinės programos karinių aspektų į priekį pajudėjo labai nedaug. Be to, šalis įvykdė vos tris iš penkių branduolinio skaidrumo programos žingsnius, o visą procesą Iranas baigti turėjo dar iki rugpjūčio 25 d. - taip nurodoma dar lapkritį šalies su IAEA pasirašytame susitarime.

Šalis nepateikė jokios informacijos dviem itin svarbiais agentūrai klausimais: apie galimus sprogstamųjų medžiagų, kurias vėliau gali būtų panaudoti atominiame ginkle, bandymus bei duomenų apie pagaminamos branduolinės produkcijos kiekius.

Hassanui Rouhaniui praėjusiais metais tapus Irano prezidentu ir šiam atnaujinus diplomatinius santykius su Vakarais, buvo tikimasi glaudesnio bendradarbiavimo su IAEA ir galimos ilgalaikio disputo pabaigos. Sustojus tyrimui situacija vėl tampa kebli.

Vienas iš su tyrimų susipažinusių diplomatų teigia: "Nemanau, kad būtų realistiška manyti, kad šioje situacijoje gali būti tik "baltas" ar tik "juodas" sprendimas. Juk problema labai komplikuota".

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.