aA
Perimantis Europos Komisijos pirmininko pareigas Jeanas-Claude’as Junckeris penktadienį paskelbė visą savo formuojamos komandos, į kurią įeina devynios moterys, kaip jis ir pageidavo, sudėtį.
Jeanas Claude'as Junckeris
Jeanas Claude'as Junckeris
© Reuters/Scanpix

Kokie postai, iš kurių pačiais svarbiausiais laikomi susiję su ekonomika, bus patikėti atrinktiems kandidatams paaiškės ne anksčiau kaip trečiadienį, nurodė Komisijos atstovė spaudai.

„Atlikta. 27 pokalbiai per 3 dienas. 9 moterys, nuo buvusių 4. Džiaugiuosi, jog esate su manimi“, - socialinio tinklo „Tweeter“ paskyroje parašė J.-C.Junckeris po to, kai susitiko su visais kandidatais, kuriuos iškėlė bloko šalys narės.

Į komandos sudėtį įeina keli buvę vyriausybių vadovai, taip pat buvusių ir pareigas tebeeinančių ministrų.

Per ateinančius penkerius metus J.-C.Junckerio komandai teks spręsti tokius iššūkius kaip stagnuojanti Europos ekonomika ir Ukrainos krizė.

Europos Komisija yra laikoma pačia įtakingiausia Briuselio institucija, nes ji rengia ES įstatymus, kontroliuoja nacionalinius biudžetus ir derasi dėl prekybos susitarimų.

Vieną barjerą buvusiam Liuksemburgo ministrui pirmininkui jau pavyko įveikti – įtraukti į savo formuojamą komandą mažiausiai devynias moteris – toks jų skaičius dirbo kadenciją baigiančioje Jose Manuelio Barroso vadovautoje Komisijoje.

Europarlamentarai, kurie formaliai turės patvirtinti naujuosius Komisijos narius spalio mėnesį, grasino blokuoti visos Komisijos sudėtį, jeigu J.-C.Junckeriui nebūtų pavykę surinkti tiek moterų.

Kai J.-C.Junckeris pradėjo pokalbius dėl darbo savo komandoje, buvo pasiūlytos tik keturių moterų kandidatūros, tačiau kelios šalys suskubo deleguoti kandidates moteris, kai buvo užsiminta, kad jos gali pretenduoti į geresnius postus.

Delikatus balansavimas

Tarp pagrindinių pretendentų į svarbų ekonomikos reikalų komisaro postą yra buvęs Prancūzijos finansų ministras Pierre'as Moscovici ir buvęs Suomijos premjeras Jyrki Katainenas.

Didžioji Britanija, kuri 2017 metais turi surengti referendumą dėl narystės Europos Sąjungoje, taip pat nori kokio nors svarbaus posto savo paskirtam Jonathanui Hillui, buvusiam Lordų Rūmų pirmininkui.

Net pavardžių sąrašo parengimui reikėjo delikataus balansavimo tarp politikos, lyčių ir regionų opių aspektų.

Sąrašai atspindi politinę situaciją Europoje.

Daugiausiai – 14 – postų gaus centro dešinės atstovai, kuriems priklauso ir J.-C.Junckeris. Antroje vietoje šiuo požiūriu yra socialistai, kurie turės aštuonis postus, o po jų eina liberalai su penkiais postais. Britanijos J.Hillas yra iš ministro pirmininko Davido Camerono konservatorių partijos ir vienintelis euroskeptikas sąraše.

Europos Vadovų Taryba, kurioje dirba ES 28 valstybių lyderiai, vėliau penktadienį turėtų pateikti savo rašytinį patvirtinimą J.-C.Junckerio sąrašui, nurodė Komisija.

Jis patikrino jų „sąžiningumą, patirtį, kompetenciją“, bet nenusprendė, kuriam kuris postas atiteks, sakė atstovė Mina Andrejeva.

„Jis nepriėmė jokių sprendimų dėl portfelių“, – sakė ji per eilinę dienos spaudos konferenciją ir pridūrė, kad „jokio sprendimo nebus iki trečiadienio“.

J.-C.Junckerio komandoje, neskaitant jo paties, yra keturi buvę vyriausybių atstovai: J.Katainenas iš Suomijos, buvęs Estijos premjeras Andrus Ansipas, buvęs Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis ir Slovėnijos ekspremjerė Alenka Bratušek.

Komandoje taip pat yra 13 ministrų ar buvusių ministrų ir šeši eurokomisarai iš kadenciją baigiančios sudėties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.