aA
Kanados policija suėmė besislapstantį olandą stomatologą, kaltinamą dešimčių pacientų prancūzų sužalojimu.
Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© Shutterstock nuotr.

Markas Van Nieropas, kurio tikrasis vardas yra Jacobus, nuo vasario buvo ieškomas pagal tarptautinį arešto orderį dėl „sąmoningo smurto, sukeliant nuolatinį kūno sužalojimą“.

Bėglys buvo suimtas šią savaitę Nakaviko miestelyje Naujojo Bransviko provincijoje. Kol kas nežinoma, kaip jis buvo surastas.

Prancūzijos prokurorai ketvirtadienį sakė naujienų agentūrai AFP, kad sieks to vyro ekstradicijos į Prancūziją.

Nepatvirtintuose Kanados žiniasklaidos pranešimuose nurodoma, kad M.Van Nieropas mėgino nusižudyti perrėždamas sau gerklę, kai pareigūnai mėgino jį suimti.

2008 metų lapkritį M.Van Nieropas buvo pakviestas vienos įdarbinimo agentūros dirbti Šato-Šinono miestelyje kaimiškame vidurio Prancūzijos regione. Iš pradžių vietos gyventojai džiaugėsi, nes jų miestelyje labai stigo sveikatos priežiūros paslaugų.

Tačiau žmonės greitai sunerimo, kai M.Van Nieropo pacientai pradėjo skųstis dantenose įstrigusiais sulūžusių stomatologijos įrankių fragmentais, atsinaujinančiais pūliniais, kraujo užkrėtimu, lūžusiais žandikauliais arba atvejais, kai vietoje sugedusio danties būdavo ištraukiamas sveikas, rašo dienraštis „Le Parisien“.

M.Van Nieropas taip pat kaltinamas sukčiavimu, gavus skundų, kad jis užsiplėšdavo neįprastai dideles kainas iš savo pacientų.

„Jis sakė mano žmonai atlikęs 17 procedūrų su 17 dantų vos per 10 minučių, taip pat paprašė sumokėti už dantį, kuris buvo ištrauktas prieš 10 metų“, – vietos gyventojas Gerard'as Martinas liepą skundėsi AFP.

120 nukentėjusiųjų pateikė kolektyvinį ieškinį, o baudžiamasis tyrimas buvo pradėtas 2013 metų gegužę.

Tačiau M.Van Nieropas pernai gruodį pabėgo, o Prancūzijos pareigūnams teko paskelbti tarptautinį arešto orderį.

„Dabar privalome patvirtinti Kanados institucijoms, kad pageidaujame, jog jis būtų išduotas Prancūzijai“, – ketvirtadienį sakė prokuroras Vincent'as Bonnefoy.

Penktadienį bus sprendžiama dėl M.Van Nieropo kardomojo arešto, sakė Kanados imigracijos ir pabėgėlių reikalų valdybos atstovas Charles'as Hawkinsas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.