aA
Buvęs Lietuvos kelių policijos vyriausiasis komisaras Eugenijus Mačiulaitis neigia, kad ankstų rytą sėdo neblaivus prie automobilio vairo ir tikina, jog prieš jį buvę kolegos galėjo surengti keršto akciją.
Eugenijus Mačiulaitis
Eugenijus Mačiulaitis
© DELFI / Kiril Čachovskij

„Esu apkaltintas be reikalo – taip, vairavau automobilį, bet nebuvau išgėręs, man policija net nesiūlė pūsti į alkotesterį, – sakė daugiau kaip 4 metus teisėju dirbęs E. Mačiulaitis. – Tarp manęs ir pareigūnų įvyko konfliktas, manau, man už kažką kerštaujama, nes esu buvęs Lietuvos kelių policijos vadovas. Nesuprantu, kas čia vyksta – 10 val. iš ryto Mačiulaitis, kuris gerbia įstatymus, sėda prie vairo girtas?“.

Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Olegas Zaicevas ketvirtadienį aiškinosi, ar pagrįstai policijos pareigūnai E. Mačiulaičiui surašė administracinio teisės pažeidimo protokolą. Jame nurodyta, kad gegužės 18-osios rytą, apie 10 val., Vilniuje, Baltupių g., E. Mačiulaitis vairavo automobilį „Honda“ ir atsisakė pasitikrinti blaivumą bei nepateikė vairuotojo pažymėjimo ir automobilio registracijos dokumentų.

Pagal automobilio valstybinius numerius pareigūnai nustatė, kad prie vairo – buvęs jų kolega, anksčiau vadovavęs visai Lietuvos kelių policijai.

E. Mačiulaičio vairuojamą automobilį sustabdęs kelių policininkas teisme aiškino, kad tądien į Bendrąjį pagalbos centrą paskambinęs žmogus pranešė, kad Baltupiuose važiuoja galimai neblaivus vairuotojas.

„Mes gavome nurodymą patikrinti, ar tai tiesa, – sakė pareigūnas. – Automobilį pasivijome prie Ateities ir Baltupių g. sankryžos, kai vairuotojas jau važiavo savo namų link, tada mes jį ir sustabdėme, įjungę šviesos švyturėlius ir garso signalą“.

Pareigūno teigimu, nuo vairuotojo sklido alkoholio kvapas, tačiau šis atsisakė pasitikrinti neblaivumą.

Kadangi Patrulių rinktinės pareigūnai su savimi neturėjo alkotesterio, į įvykio vietą išsikvietė kolegas iš Kelių policijos. Tačiau ir šiems atvykus E. Mačiulaitis esą nepanoro pasitikrinti alkotesteriu, todėl jam buvo surašytas protokolas.

Pareigūnas neprisiminė, ar „Honda“ kėlė grėsmę kitiems automobiliams, nors jo kolega savo tarnybiniame pranešime buvo nurodęs, kad vairuotojas kelyje pavojingai manevravo.

Policininkas taip pat patikino, kad E. Mačiulaitį matė pirmą kartą gyvenime: „Kad važiuoja buvęs komisaras, mums niekas nesakė, mums tik buvo duotas nurodymas patikrinti informaciją – vairuotojo pavardė man nieko nesako, mačiau jį pirmą kartą“.

Liudytojas patikino, kad „Hondos“ sustabdymas buvo užfiksuotas policijos automobilyje įrengtu stacionariu vaizdo registratoriumi.

Tuo metu alkotesterį į įvykio vietą atvežęs kelių policininkas teisme aiškino, kad sustabdytas vairuotojas atrodė neblaivus.

„Nuo sklido alkoholio kvapas, kalba buvo nerišli, o judesiai – nekoordinuoti“, – teisme kalbėjo pareigūnas.

Jis taip pat pažymėjo, kad vairuotojas atsisakė pasitikrinti blaivumą.

E. Mačiulaičiui atstovaujantis advokatas Vidmantas Martyšius stebėjosi, kad kad į bylą pateiktas įrašas iš vaizdo registratoriaus yra nepilnas.

„Matosi, kad jis yra iškarpytas, su juo gerai padirbėta“, – advokatas panoro, kad policija pateiktų neiškarpytus įrašus iš vaizdo registratoriaus. Teismas šį prašymą patenkino ir tik juos gavęs toliau aiškinsis, ar tikrai A. Mačiulaitis atsisakė tikrintis blaivumo.

Po posėdžio E. Mačiulaitis tikino, kad pareigūnai jam net nepasiūlė pasitikrinti alkotesteriu.

„Nesakau, kad tai yra kerštas, bet čia kažkoks marazmas – visi žino, jog esu nekonfliktinis žmogus, o šioje situacijoje net neturiu ką paaiškinti, – sakė buvęs komisaras. – Tarp manęs ir pareigūnų kilęs konfliktas mane iškirto iš vėžių, o jis net nenufilmuotas. Aš tada užpykau, nusispjoviau ir nuėjau, dėl ko dabar šiek tiek gailiuosi. Jau geriau būčiau pripūtęs.“

„Juk jis buvęs komisaras, buvęs teisėjas ir puikiai žino, kad atsisakymas tikrintis alkotesteriu yra net blogiau, nei sunkus girtumas“, – E. Mačiulaičio advokatas V. Martyšius įsitikinęs, jog šioje istorijoje pareigūnai kai kuriuos faktus nutyli.

„Neturiu jokių paaiškinimų – esu įstatymams paklusnus žmogus ir niekas to nepaneigs, esu 30 metų išdirbęs teisėsaugoje, iš jų – 4 metus buvau Kelių policijos vadas ir dar puspenktų metų dirbau teisėju, o čia tokie kaltinimai, kad 10 val. ryto Mačiulaitis sėda prie vairo girtas – pagalvokite patys, ar tai logiška“, – sakė administracinėn atsakomybėn patrauktas E. Mačiulaitis.

Neblaivumo patikrinimo vengimas, taip pat alkoholio vartojimas po eismo įvykio iki jo aplinkybių nustatymo gresia vairuotojo pažymėjimo netektimi iki 36 mėnesių, taip pat 2000-3000 litų bauda. Taip pat teismas gali skirti ir arešto bausmę iki 30-ties parų.

Iki 1999 metų Kelių policijai vadovavęs E. Mačiulaitis dirbo ir teisme, Varėnoje. Čia jo 2006-aisiais pradėta karjera žlugo 2010 metais. Tuomet Etikos komisija pripažino, kad E. Mačiulaitis savo pareigas atliko aplaidžiai, tuo pažemino teisėjo vardą. Tiesa, Varėnos rajono apylinkės teisėju dirbęs E. Mačiulaitis atsipirko tik papeikimu, jis pats nusprendė trauktis iš pareigų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.