aA
JAV karinis teismas Fort Brege (Šiaurės Karolinos valstija) ketvirtadienį mirties bausmę skyrė amerikiečių kariui, Kuveite nužudžiusiam du savo tarnybos draugus. Per incidentą JAV bazėje Kuveite 2003-iųjų kovo 23-iąją 34 metų Hasanas Akbaras taip pat sužeidė 14 kareivių.
Teismas
Teismas
© Corbis/Scanpix
Tai įvertinta kaip pasikėsinimas nužudyti 14 žmonių. Mirties nuosprendį viršilai dar peržiūrės aukštesnės instancijos.

H.Akbaro gynėjai argumentavo, kad jo ginamasis buvo "nestabilios psichikos" ir netiko karinei tarnybai. Dėl vyriškio psichinės būklės jam negali būti vykdoma mirties bausmė. Kaltintojų teigimu, H.Akbaras planavo išpuolį ir savo dienoraštyje kompiuteryje rašė, jog nori nužudyti kiek įmanoma daugiau kolegų. Vyriausybės įsitikinimu, jis nusipelno mirties bausmės.

Pirmą kartą procese, anot laikraščio "News and Observer", H. Akbaras prieš skelbiant nuosprendį prabilo. Jis atsiprašė už savo padarytą nusikaltimą ir pareiškė nematęs kitos išeities, nes jo gyvybė buvo pavojuje.

H.Akbaras Pensilvanijos bazėje Kuveite pradžioje išjungė srovės generatorių, o tada granatomis apmėtė palapines ir apšaudė iš jų bėgančius karius. Du jų žuvo.

H. Akbaro byla yra pirmoji po Vietnamo karo, kai JAV karys apkaltintas kolegų nužudymu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.