aA
Kijevas siekia specialaus statuso santykiuose su NATO, trečiadienį pareiškė Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas.
Joe Bidenas ir Oleksandras Turčynovas
Joe Bidenas ir Oleksandras Turčynovas
© Reuters/Scanpix

„Norėčiau paminėti, ypač prieš NATO viršūnių susitikimą, kad mūsų tikslas yra gauti specialų statusą Ukrainos ir NATO santykiuose“, – sakė premjeras pradėdamas vyriausybės posėdį Kijeve.

„NATO turėtų suteikti Ukrainai specialų ypatingosios partnerės Nr.1 statusą“, – sakė jis.

Ukraina taip pat tikisi, kad Jungtinės Valstijos suteiks Ukrainai pagrindinės sąjungininkės statusą.

„Kalbant apie NATO, tai pats teisingiausias sprendimas būtų priimti sprendimą dėl Ukrainos narystės NATO“, – pareiškė A. Jaceniukas, pripažindamas, kad gali būti sunku gauti Aljanso narių pritarimą šiam sprendimui.

„Ukrainai būtina nauja gynybos doktrina, kuri tiksliai apibrėžtų, kas yra agresorius, o kas – grėsmė. Naujoje gynybos doktrinoje Rusija turėtų būti įvardinta kaip valstybė-agresorė ir vienintelė šalis, kuri kelia grėsmę Ukrainos teritoriniam vientisumui ir nacionaliniam saugumui“, – sakė A. Jaceniukas posėdyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.