aA
Kokių tikrųjų tikslų siekė Drąsius Kedys ir jo aplinka, Lietuvą sudrebinę vadinamuoju pedofilijos skandalu?
Eglė Barauskaitė, Raimundas Ivanauskas
Eglė Barauskaitė, Raimundas Ivanauskas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Nors po sukurptos pedofilijos istorijos jau prabėgo 5 metai, tačiau atsakymo į šį klausimą niekas negali pateikti. O jis yra būtinas, mano nužudyto Kauno apygardos teismo teisėjo Jono Furmanavičiaus artimiesiems atstovaujantis advokatas Valdemaras Bužinskas.

Vilniaus apygardos teismas trečiadienį po dviejų mėnesių pertraukos tęsė baudžiamosios bylos, kurioje kaltinimų sulaukė D. Kedžio bičiuliai Raimundas Ivanauskas ir Eglė Barauskaitė, nagrinėjimą – teisėjams baigus garsinti 15 tomų esančią medžiagą, J. Furmanavičiaus artimiesiems atstovaujantis advokatas pasiūlė ieškoti atsakymo, kodėl Garliavoje gimė pedofilijos istorija.

Kadangi D. Kedžio sesuo Neringa Venckienė gėdingai paspruko į JAV, nukentėjusiųjų advokatas pareiškė, jog baudžiamojoje byloje būtina apklausti iš Seimo pašalintos N. Venckienės buvusį sutuoktinį advokatą Aidą Venckų ir išsiaiškinti, kodėl prieš kylant pedofilijos skandalui su D. Kedžiu pirmiausiai kreipėsi ne į teisėsaugos pareigūnus, o į žurnalistus.

Advokatas taip pat užsiminė, kad reikėtų apklausti ir N.Venckienę, tačiau esą prokurorai kol kas turi problemų su jos gyvenamosios vietos nustatymu.

Teismas nutarė, kad A. Venckų būtina apklausti – jis gali nurodyti svarbias detales, todėl jis bus iškviestas į artimiausią posėdį.

Į artimiausią posėdį, suplanuotą po savaitės, teisėjai žada kviesti ir dar kelis liudytojus bei Laimutės Stankūnaitės sesers Violetos Naruševičienės vyrą Deividą Naruševičių. Jį planuota apklausti trečiadienio posėdyje, bet nukentėjusiuoju pripažinto vyro prokurorams nepavyko surasti.

Teismui teko atidėti ir L. Stankūnaitės apklausą – šiuo metu esą jos nėra Lietuvoje. Buvusią D. Kedžio sugyventinę teismas taip pat suplanavo apklausti dar šį mėnesį. Tiesa, prokuroras užsiminė, kad greičiausiai L. Stankūnaitės apklausa vyks nuotoliniu būdu, o ne ją pristatant į teismo salę. Taip bus užtikrintas jos saugumas.

Tuo metu teisėjai nutarė neapklausinėti Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) pareigūnų, tyrusių Kauno žudynes – to pageidavo R. Ivanausko ir E. Barauskaitės gynėjai. Pasak teismo, pareigūnai dar yra teisiami dėl tarnybos pareigų neatlikimo, be to, jie negalėtų nurodyti svarbių detalių, susijusių su žudynėmis.

Teismas šioje byloje jau yra apklausęs ir pagrindinį liudytoją šioje byloje – vadinamąjį slaptąjį informatorių Mindaugą Žalimą. Trečiadienio posėdyje garsinant medžiagą buvo paskelbtas vienas M. Žalimo pokalbis su LKPB pareigūnų Vitalijumi Vitkovskiu – jo metu M. Žalimas užsiminė, kad D. Kedys lankosi Kauno sporto klube, kuriame yra „pusė žulikų ir mentų, ir jie labai gerai sutaria“.

Be to, paaiškėjo, kad po žudynių kriminalistai atiko slaptą R. Ivanausko ir E. Barauskaitės sekimą, taip pat teismas buvo davęs leidimą pareigūnams slapta patekti į kaltinamųjų namus ir įrengti pasiklausymo aparatūrą.

Ikiteisminio tyrimo metu pareigūnai nustatė, kad R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė pritarė D. Kedžio sumanymui įvykdyti nužudymus, todėl buvo susitikę su vadinamuoju slaptuoju informatoriumi Mindaugu Žalimu – jo prašė padėti D. Kedžiui nužudyti J. Furmanavičių, V. Naruševičienę, L. Stankūnaitę ir A. Ūsą. Be to, M. Žalimo buvo prašoma surasti sodo namelį, kuriame turėjo slėptis D. Kedys.

2009 m. rugsėjo 6-ąją M. Žalimas suabejojo nužudymų būtinimu, todėl esą R. Ivanauskas ir E. Barauskaitė jį įkalbinėjo padėti įvykdyti nusikaltimus.

Pasak valstybinį kaltinimą palaikančio prokuroro, po 10 d. M. Žalimas kreipėsi į pareigūnus ir pranešė apie D. Kedžio planuojamas žudynes.

Ikiteisminio tyrimo metu prokurorai taip pat nustatė, kad D. Kedys „dėl asmeninių priežasčių“ ruošiasi nužudyti keturis žmones ir ieško bendrininkų, pritarė D. Kedžio ketinimams ir sutarė, jog jam padės slapstytis bei suras bendrininką.

Byloje valstybinį kaltinimą palaikantis prokuroras Redas Savickas teisme yra sakęs, kad kaltinamieji D. Kedį atvežė į Vilnių, kur jis susitiko su M. Žalimu. Čia R.Ivanauskas esą D. Kedį patikino, kad M. Žalimas yra „patikimas žmogus“, kuris padės nužudyti keturis žmones.

Taip pat nustatyta, kad nužudymo metu D. Kedys turėjo būti užsidėjęs peruką, specialiai pasinaudos kelių priežiūros tarnybos autobusiuku, įsigys ginklus, o po nužudymų autobusiuką paliks Marijampolėje, taip suklaidindamas pareigūnus. Iš čia jį į sodo namelį Vilniuje turėjo nuvežti M. Žalimas.

Prokuroras sakė, kad prieš žudynes D. Kedys išbandė ginklą – šaudė į neperšaunamas liemenes.

Pasak R. Savicko, jau rugsėjo 16-ąją M. Žalimas iš R. Ivanausko paėmė tris krepšius, kurie buvo reikalingi D. Kedžio slapstymuisi ir juos tądien nuvežė į sodo namelį.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad jau prieš geras dvi savaites iki žudynių buvo žinoma, kad D. Kedys žudys spalio 5-ąją.

Prokuroro teigimu, į J. Furmanavičių buvo šauta 8, o į V. Naruševičienę – 6-7 kartus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.