aA
Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai internete išplatino vaizdo įrašą, kuriame grasina pradėti karą Čečėnijoje ir visame Kaukaze, praneša arabų palydovinės televizijos kanalas „Al-Arabiya“.
V. Putinas sulaukė grasinimų: tavo sostas grius mums atvykus
© Stopkadras

Pranešama, kad islamistai grasina asmeniškai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kaip Sirijos vadovo Basharo al-Assado sąjungininkui, aprūpinančiam jį ginklais ir karine technika.

Portale „YouTube“ atsiradusiame vaizdo įraše vienas iš maištininkų sėdi naikintuvo kabinoje „Islamo respublikos“ kontroliuojamame kariniame oro uoste Sirijos provincijoje Rakoje, Tabakos rajone.

Kitas maištininkas, sėdintis automobilyje, sako: „Tai žinia tau, Vladimirai Putinai, tai tavo lėktuvai, kuriuos atsiuntei Basharui, mes su Alacho malone išsiųsim juos tau, prisimink tai. Ir mes su Alacho leidimu išlaisvinsim Čečėniją ir visą Kaukazą! „Islamo valstybė“ yra ir bus, ir ji, Alachui leidus, plečiasi. Tavo sostas jau susvyravo, jam iškilo grėsmė ir jis grius mums atvykus pas tave. Su Alacho leidimu mes jau pakeliui“.

Grupuotės „Islamo valstybė“ džihadistai šiaurinius ir vakarinius Irako rajonus pradėjo pulti birželio pradžioje.

Birželio 29 dieną jie paskelbė sukūrę „Islamo kalifatą“ grupuotės kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje.

Rugpjūčio pradžioje JAV pranešė apie karinių oro pajėgų operaciją prieš „Islamo valstybės“ džihadistus. Nuo to laiko amerikiečiai iš oro į maištininkų pozicijas paleido 124 smūgius.

Kerštaudami už tai, džihadistai nužudė žurnalistą Jamesą Foley ir įspėjo, kad netrukus gali būti nužudytas antras JAV pilietis – žurnalistas Stevenas Sotloffas.

V. Putinas sulaukė grasinimų: tavo sostas grius mums atvykus
© RIA/Scanpix

Antradienį pasirodė informacija, kad džihadistai savo grasinimus įvykdė – paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip kaukėtas kovotojas, kalbantis su britišku akcentu, perpjovė gerklę pagrobtam JAV piliečiui.

Rusija viso ginkluoto konflikto Sirijoje metu nuosekliai palaiko B. al-Assadą, kurį taip pat remia ir ginklais.

Vakaruose kalbama, kad Sirijos lyderis kovoja su savo tauta, ir manoma, kad jis turėtų atsistatydinti.

Šiomis dienomis Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas apkaltino Vakarų valstybes dvigubais standartais.

„Negalima kovoti su „Islamo valstybe“ Irake, o Sirijoje pareikšti, kad su Assadu negalima bendradarbiauti, nes jam nepaduosime rankos“, – sakė S. Lavrovas.

Vakarai nerimauja dėl „Islamo valstybės“ keliamos tarptautinės grėsmės. Kaip jau buvo pranešta, artėjančiame NATO viršūnių susitikime, kuris rugsėjo 4-5 dienomis vyks Velse, Vašingtonas ketina užsitikrinti Europos sąjungininkų paramą bendrai tiekiant pagalbą Irakui ir opoziciją Sirijoje kovojant prieš „Islamo valstybės“ ekstremistus.

Tuo pačiu metu Vašingtonas suvokia, kad pasipriešinti džihadistams bus sunku. Šiomis dienomis JAV prezidentas Barackas Obama, sakydamas kalbą veteranams Šarlotėje, Šiaurės Karolinos valstijoje, pareiškė, kad visiškas šios grupuotės sunaikinimas – sunki užduotis JAV, pareikalausianti daug laiko.

Maskvoje jau ruošiamasi atremti galimas grėsmes, tokias kaip „Islamo valstybės“ džihadistų pareiškimas. Rusijos Saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Michailas Popovas interviu RIA „Novosti“ pareiškė, kad Rusijos karo doktrinoje bus padarytos pataisos, susijusios su naujomis karinėmis grėsmėmis ir pavojais, atsiradusiais prasidėjus Ukrainos įvykiams, „arabų pavasariui“ ir ginkluotam konfliktui Sirijoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.