aA
Politologas Laurynas Kasčiūnas „Žinių radijui“ sakė, kad labai tikėtina, kad Baltijos šalyse įsikurs naujos bazės, kurios būtų sustiprinta apsauga šioms šalims.
Kas padės atgrasinti Rusiją nuo veiksmų Baltijos šalyse
© Shutterstock nuotr.

„Kalbama apie naujų bazių įkūrimą visose trijose Baltijos šalyse, Lenkijoje, Rumunijoje, kur dirbtų 300-600 karinių ekspertų, užsiimančių įvairia plačia prasme karine veikla. Tai būtų tiesioginis NATO buvimas šiose valstybėse. (...) Jeigu JAV nusprendė Rusiją būtent taip atgrasinti nuo galimų veiksmų NATO viduje, tokių bazių atsiradimas yra labai tikėtinas“, - sakė L. Kasčiūnas.

Pasak jo, JAV su B. Obama priešakyje aiškiai sako, kad savo sąjungininkus gins visomis priemonėmis, bet naujų saugumo garantų nebedalins.

„Tai rodo, kad mes, ukrainiečiai ir gruzinai esame visiškai skirtingose saugumo lygose. Gruzinai tikėjosi po poros dienų vykstančiame susitikime gauti narystės veiksmų planą – aiškų kelią link narystės, bet dabar jau žinome, kad to veiksmų plano nebus. Visgi NATO daug daugiau dėmesio skirs vidinei integracijai – tų šalių, kurios nesijaučia vienodai saugios su kitomis NATO šalimis, tokios kaip Baltijos šalys,- jų integracijai į visą gynybos sistemą. Natūralu, kad karinių kontingentų įsteigimas ar pratęsimas, jų veikla yra esminė ašis tos integracijos stiprinimui“,- kalbėjo L. Kasčiūnas.

Antradienio vakarą į Estiją atvyks Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama, trečiadienį su juo susitiks Baltijos šalių prezidentai.

Žinių radijas