aA
Šįmet norinčių gyventi bendrabučiuose Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų padaugėjo beveik trečdaliu. Net ir 11 bendrabučių, kuriuose gali gyventi 2 tūkst. 800 studentų, turintis universitetas, negali priimti visų norinčiųjų.
KTU nuotr.
KTU nuotr.

Tačiau viltinga naujiena, pasak KTU Bendrabučių grupės vadovės Indrės Karbauskienės, yra ta, jog siekiant pasirūpinti vietos bendrabučiuose negavusiais universiteto studentais, rugsėjį duris atvers dar vienas bendrabutis.

„Tai bus jau dvyliktasis universiteto bendrabutis. Jame galės gyventi 160 studentų, taigi iš viso pas mus gyvens apie 2900 žmonių. Jei lygintume su praėjusiais metais, norinčiųjų gyventi bendrabučiuose padaugėjo net 30 procentų. Nemažą jų dalį sudaro pirmakursiai“, - pasakojo vadovė.

Jos teigimu, tokį studentų norą būtų galima paaiškinti tuo, kad KTU bendrabučiai nuolat renovuojami, o po renovacijos jie gyvenimo sąlygomis nenusileidžia Vakarų Europos universitetų bendrabučiams. Šiuo metu Universitete visiškai renovuoti keturi bendrabučiai. Dar du renovuoti iš išorės ir dar dviejuose - renovuoti keli aukštai iš vidaus. Bendrabučių atnaujinimo procesas ir toliau nuolat vyksta.

„Paradoksas, tačiau net einamaisiais mokslo metais atsiranda nemažai vyresnių kursų studentų, kurie pageidauja persikelti iš nuomojamo buto į bendrabutį. Dar viena priežastis, kodėl studentai renkasi bendrabučius, o ne nuomojasi būstą, - atstumas iki fakulteto. Visi bendrabučiai yra KTU studentų miestelyje arba visai netoli jo. Todėl savąjį fakultetą pasiekti gyventojas gali per kelias minutes, o iki miesto centre esančių fakultetų - vos kelios minutės kelio su nuolat kursuojančiu miesto viešuoju transportu. Be abejo, jaunuolių pasirinkimą apsigyventi bendrabutyje lemia ir itin mažos nuomos kainos, lyginant su nuomojamo būsto kainomis“, - sakė I. Karbauskienė.

Pasak KTU Bendrabučių vadovės, studentai bendrabučius neabejotinai renkasi ir dėl noro patirti tikrą studentišką gyvenimą. Jį gyventi skatina ir pats universitetas - čia kiekvienais metais vyksta daugybė įvairiausių renginių. Be to, įsitikinta, jog niekas taip gerai tvarkos neprižiūri, kaip pats gyventojas. Tad KTU bendrabučiuose gyvenantys studentai įtraukiami į savo gyvenamosios vietos savivaldą. Tam yra sukurtos bendrabučio tarybos, sudarytos iš bendrabučio aukštų seniūnų bei tarybos pirmininko. Šie studentų balsavimu renkami atstovai ne tik prižiūri viešąją tvarką ir gyventojų elgesį bendrabučiuose, bet ir turi teisę reikšti pastabas dėl bendrabučio administracijos netinkamo darbo.

Šįmet pradėjusi veikti elektroninė bendrabučių rezervavimo sistema leidžia studentams norimą vietą rezervuoti net neišėjus iš namų. Jie gali ne tik pasirinkti pageidaujamą bendrabutį, kambario tipą ar konkretų kambarį, bet ir nurodyti kitą studentą, su kuriuos norėtų apsigyventi.

Naujai renovuoti KTU bendrabučiai nė iš tolo neprimena kai kur šalyje dar vis egzistuojančių sovietiniais metais statytų statinių. Visiškai renovuotuose bendrabučiuose sutvarkyta tiek išorė, tiek vidus, jie yra apšiltinti. Viduje studentus pasitinka ne tik nauja kambarių vidaus apdaila, bet ir naujos lovos, kėdės spintos ir stalai. Kiekviename aukšte įrengtos modernios virtuvės, dušai ir tualetai. Kiekvienas KTU bendrabutis turi savo poilsio, mokymosi, sporto ar laisvalaikio erdves, beveik kiekviename bendrabutyje yra ir treniruoklių salė, patalpa dviračiams saugoti, o šalia bendrabučio - ir krepšinio aikštelė.

Pasak KTU atstovės Karolinos Paulonytės, dar didesnė staigmena studentų laukia šį rugsėjį, nes prie kai kurių bendrabučių atsiras naujos rekreacinės zonos su kepsninėmis, suoliukais ir hamakais. Tad, kol leis oras, studentai galės mėgautis ant žarijų lauke keptu maistu ir gėrėtis rudeniu.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.