aA
Antradienį iš Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Šiauliuose į Ukrainą išskrido Karinių oro pajėgų orlaivis C-27J „Spartan“ su Ukrainos kariuomenei skirta materialine parama. Visuomenininkų surinkta parama irgi netrukus išvyks.
Išskraidinta parama į Ukrainą. A. Gedrimo nuotr.
Išskraidinta parama į Ukrainą. A. Gedrimo nuotr.
© KAM

Humanitarinę siuntą Ukrainai ruošia ir ugniagesiai

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas Vyriausybės pavedimu rengia antrą humanitarinės pagalbos Ukrainai krovinį, tuo pačiu paims ir visuomenininkų surinktus daiktus.

Iš valstybės rezervo į Ukrainą planuojama nugabenti reikalingų priemonių įkurti stovyklą šimtui evakuotų gyventojų. Šioje siuntoje bus miegmaišių, palapinių, sulankstomų lovų, generatorių, krosnelių, pledų, termosų ir kitų būtiniausių priemonių. Siuntinio vertė – apie 64 tūkst. eurų (apie 220 tūkst. litų), pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas.

Jis rugpjūčio 27 dieną iš NATO Pasirengimo ekstremaliosioms situacijoms planavimo Krizių valdymo skyriaus (CEP CME) gavo Ukrainos tarptautinės pagalbos prašymą, kuriame prašoma priemonių užtikrinti būtiniausias gyvenimo sąlygas dėl kovų bei susirėmimų iš Donecko ir Luhansko sričių perkeltiems Ukrainos gyventojams. Jų yra daugiau kaip 190 tūkstančių.

Su Krašto apsaugos ministerija sutarta, kad su šiuo kroviniu bus nugabentos ir viešosios įstaigos „Aspectus Memoria“ iš gyventojų surinktos įvairios priemonės, drabužiai, maisto produktai.

Krovinys bus gabenamas dviem sunkvežimiais. Jį lydės logistikos ir vertinimo ekspertai.

Planuojama, kad sunkvežimiai iš Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento Ugniagesių gelbėtojų mokyklos Valčiūnuose, Vilniaus rajone, į Ukrainą išvyks trečiadienį.

Išskraidino 4,5 t

Krašto apsaugos ministerija (KAM) praneša, kad krovinį sudaro 4,5 t KAM skirtų sauso maisto davinių ir medicinos priemonių ir apie 580 kg VšĮ „Aspectus Memoria“ surinktos materialinės paramos.

Lietuvos karinių oro pajėgų orlaivio C -27J „Spartan“ skrydis yra užregistruotas kaip humanitarinės pagalbos gabenimas, todėl į lėktuvą buvo priimami tik būtiniausi visuomeninės organizacijos surinkti daiktai – maisto produktai, medikamentai, miegmaišiai ir kt. 

Krašto apsaugos ministerija vykdo savo įsipareigojimus ir gabena VšĮ „Aspectus Memoria“ surinktą materialinę paramą pagal iš anksto sutartas sąlygas.  Krašto apsaugos ministerija pabrėžia, kad neorganizuoja ir nekoordinuoja visuomeninių organizacijų rengiamų paramos akcijų. Pasiaiškinti KAM tenka po to, kai kilo abejonės dėl visuomenės aktyvistų surinktos 6 t labdaros siuntos, kuriai vietos orlaivyje neatsirado.

Premjeras: parama tik didės

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad Kijevo ir Vilniaus ryšiai ateityje tik stiprės, o Lietuva Ukrainai suteiks dar daugiau humanitarinės ir techninės pagalbos. Lietuva skirs lėšų ir į NATO fondą Ukrainai paremti.

„Dar ne viena siunta iškeliaus į Ukrainą, ir bus skiriama nuolatinė pagalba, - LRT radijui sakė A. Butkevičius. - Vyriausybės pasitarime svarstysime klausimą apie galimą mūsų valstybės humanitarinę ir techninę pagalbą. Visa tai yra derinama su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis.“

Premjero teigimu, Krašto apsaugos ir Užsienio reikalų ministerijos Vyriausybę nuolatos informuoja apie besikeičiančią padėtį Ukrainoje.

„Parama Ukrainai tik didės“, - užtikrino Ministras Pirmininkas.

Lietuva skirs lėšų į NATO fondą Ukrainai paremti

Lietuva prisidės finansinėmis lėšomis prie kuriamo NATO fondo, kuriuo bus teikiama parama Ukrainos kariuomenei, antradienį pranešė prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja.

„Lietuva planuoja skirti finansinės paramos per minėtus NATO fondus ir skatiname kitas šalis nares paremti Ukrainą visomis įmanomomis priemonėmis“, - Žinių radijui sakė Jovita Neliupšienė.

Pasak jos, „vykstant Rusijos karinei invazijai“ ir Ukrainai „kovojant už išlikimą“, Lietuva „remia diskusijas“ dėl Vakarų karinės pagalbos Ukrainai.

NATO praeitą savaitę paskelbė kurianti fondą, kuris finansuotų Ukrainos kariuomenės projektus, susijusius su logistika, vadovavimu ir kontrole, kibernetine gynyba ir parama kariniam personalui, įskaitant sužeistuosius. Buvo skelbta, kad fondą gali sudaryti apie 12 milijonų eurų.

JAV ir didžiosios Vakarų Europos valstybės reiškia politinę paramą Ukrainai, tačiau teigia neketinančios imtis karinių veiksmų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.