aA
Norvegijos policija ketvirtadienį skeptiškai atsiliepė į laikraščio pranešimą, esą vagys sudegino Edwardo Muncho paveikslą "Šauksmas", teigta, jog jie taip pasielgę todėl, kad policija jau lipo jiems ant kulnų. "Oslo policija neturi jokių žinių apie tai", - pareiškė tyrimui vadovaujantis policijos pareigūnas. Jis tiria bylą, susijusią su 1893 metais tapyto paveikslo "Šauksmas" vagyste, įvykusia pernai rugpjūtį Oslo meno muziejuje.
E.Muncho "Šauksmas"
E.Muncho "Šauksmas"
© Scanpix
Bulvarinis laikraštis "Dagbladet" rėmėsi nusikalstamojo pasaulio šaltiniu, kuris tvirtino, jog pastarosiomis savaitėmis sunaikinti abu pavogtieji paveikslai "Šauksmas" ir "Madona", o vagys išsigandę, kad policija juos aptiks.

"Dagbladet" taip pat rašė, kad tokia pat informacija yra ir slaptame policijos pranešime. Dabar, anot dienraščio, policijai bus sunkiau įrodyti, kas kaltas, jeigu neatsiras norinčio prisipažinti ir jeigu tie paveikslai nebūtų rasti.

Šį mėnesį policija suėmė tris žmones, įtariamus turėjus ryšį su vagyste, bet apie paveikslų likimą policija sako nieko nežinanti.

Du ginkluoti plėšikai vidury dienos, stebint dešimtims turistų, pernai rugpjūčio 22 dieną E. Muncho muziejuje nusikabino nuo sienos abu paveikslus, sėdo į automobilį, kuriame buvo dar vienas asmuo, ir pabėgo.

"Šauksmas", vaizduojantis išbadėjusią žmogystą kruvino dangaus fone, tapo baimės simboliu pasaulyje, kurį krečia siaubas: holokaustas, atominė bomba, terorizmas. Autorius buvo nutapęs keturias šio paveikslo versijas. Viena buvo pavogta 1994 metais, bet po kelių mėnesių atrasta.

Kitame kūrinyje - "Madona", taip pat 1893 metų, - vaizduojama paslaptinga moteris nuoga krūtine, palaidais plaukais.

Šių E, Muncho kūrinių, geriausiai žinomų pasaulyje, vertė siekia milijonus dolerių. Vieno norvegų eksperto nuomone, "Šauksmas" aukcione surinktų 75 milijonus dolerių, o "Madona" - 15 milijonų.

Policijos nuomone, šie E. Muncho (1863-1944) darbai taip plačiai žinomi pasaulyje, kad pavogus jų neįmanoma teisėtai parduoti.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.