aA
Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė BNS patvirtino, kad Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime parėmė Lenkijos premjero Donaldo Tusko išrinkimą Europos Vadovų Tarybos pirmininku, bet susilaikė dėl Italijos užsienio reikalų ministrės Federicos Mogherini kandidatūros į užsienio politikos vadovės pareigas.
Angela Merkel, David Cameron, Dalia Grybauskaitė
Angela Merkel, David Cameron, Dalia Grybauskaitė
© AP/Scanpix

Pasak prezidentės, Lenkijos premjeras puikiai supranta geopolitinius iššūkius, ir jų nuomonės dėl Rusijos visiškai sutampa.

„Noriu patvirtinti, ir tai girdėjo 27 valstybių vadovai - aš labai palaikiau D.Tusko kandidatūrą, nes jis iš naujų šalių, mūsų regiono atstovas ir puikiai suprantantis mūsų geopolitinius iššūkius. Mūsų nuomonės, ypač Rusijos atžvilgiu, visiškai sutampa, todėl aš pasakiau, kad palaikau kandidatūrą“, - sakė D.Grybauskaitė.

„Dėl ponios Mogherini dėl visiems puikiai žinomų priežasčių aš susilaikau. Toks buvo mano tekstas Europos Vadovų Tarybos posėdžio metu“, - teigė Lietuvos prezidentė.

BNS paklausta, kokios priežastys paskatino neremti Italijos kandidatės, D.Grybauskaitė paminėjo patyrimo stoką ir poziciją Rusijos atžvilgiu: „Tai ir patyrimo stoka, nes ji tik šešis mėnesius yra užsienio reikalų ministre, taip pat jos požiūris Rusijos atžvilgiu yra tikrai kritikuotinas“.

Kai kuriose Lenkijos žiniasklaidos priemonėse buvo pasirodę pranešimų, esą Lietuvos prezidentė neparėmė D.Tusko kandidatūros. Anot portalo „EUobserver“, D.Grybauskaitė vienintelė susilaikė balsuodama dėl F.Mogherini.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.