aA
Pirmąkart į palestiniečių žemes atvykęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasiūlė jiems padėti atstatyti Gazos ruožo ekonomiką, įvirtinti saugumą geležinkelio ruožuose ir pasiūlė palestiniečiams pirkti rusiškų sraigtasparnių. Vakarų krante Rusijos vadovas penktadienį susitiko su palestiniečių vadovu Mahmoudu Abbasu.
V.Putinas ir M.Abbasas
V.Putinas ir M.Abbasas
© AFP/Scanpix
Rusijos prezidentas taip pat pabrėžė, kad neturėdama atitinkamos technikos palestiniečių vadovybė negalės kovoti su terorizmu. "Apskritai Izraelis supranta, kad "palestiniečiai, norėdami įvesti tvarką teritorijoje, turi turėti atitinkamų išteklių ir priemonių", - sakė V.Putinas.

"Jeigu mes tikimės, jog (Palestiniečių prezidentas Mahmoudas) Abbasas efektyviai kovos su terorizmu, turime suvokti, kad jis negalės to daryti svaidyklėmis ir akmenimis", - pareiškė V.Putinas. Pasak jo, "tai supranta ir Izraelis".

V.Putinas ir M.Abbasas
© AFP/Scanpix

Tuo tarpu aukštas Rusijos gynybos ministerijos pareigūnas pranešė agentūrai "Interfax", kad Rusija ketina parduoti palestiniečiams du transporto sraigtasparnius Mi-17 ir 50 kovinių žvalgybos bei patruliavimo mašinų.

"Derybos dėl dviejų sraigtasparnių ir kovinių mašinų siuntos pardavimo palestiniečiams vyksta jau beveik dvejus metus, ir kol kas negalima tiksliai pasakyti, kada bus pasirašyta sutartis", - sakė agentūros pašnekovas.

Žydai protestuoja prieš iškeldinimą iš Gazos ruožo
© Reuters/Scanpix

Jis pažymėjo, kad kovinės mašinos bus skirtos palestiniečių policijos pajėgoms, o sraigtasparniais skraidys Palestinos savivaldos vadovas M.Abbasas bei kiti aukšti jos vadovai.

Ketvirtadienį V. Putinas tapo pirmuoju į Izraelį atvykusiu Kremliaus lyderiu. Tiesa, jo vizitas, kurio metu V.Putinas jau pareiškė siekiantis stiprinti Maskvos ir žydų valstybės bendradarbiavimą kare su terorizmu, nevyksta sklandžiai.

V.Putinas prie Raudų sienos
© AFP/Scanpix

Jo pasiūlymas šį rudenį Maskvoje surengti tarptautinę konferenciją Artimųjų Rytų klausimu sutiktas šaltai, o vietos saugumo pajėgos neleido Rusijos vadovui pasivaikščioti po Jeruzalę.

Rusijos, 1991 metais atnaujinusios diplomatinius ryšius su 1991 m., vadovas susitiko su Izraelio prezidentu Moshe Katzavu, o vėliau ir su premjeru Arieliu Sharonu.

Izraelio ministras pirmininkas ir Rusijos prezidentas susitarė įdiegti bendrą antiteroristinę sistemą, kuri leistų šalims dalytis turima naujausia informacija.

V.Putinas ir A.Sharonas
© AFP/Scanpix

"Tai buvo neįtikėtinas susitikimas, per kurį (Rusija) parodė tikrai istorinę (reikšmę turinčią) iniciatyvą pakeisti savo praeities politiką Artimųjų Rytų atžvilgiu", - sakė šaltinis iš A.Sharono aplinkos, norėjęs likti neįvardytas. Pasak jo, V.Putinas ir A.Sharonas maždaug valandą kalbėjosi už uždarų durų, o vėliau kartu pietavo dar maždaug pusantros valandos.

V.Putinas ketvirtadienį taipogi aplankė Jad Vašem memorialinį muziejų. Vizito pabaigoje V. Putinas sakė "didžiai liūdintis dėl holokausto aukų". Muziejuje Rusijos vadovą lydėjo Izraelio prezidentas. V. Putinas Jad Vašem memoriale padėjo atminimo vainiką.

V.Putinas "Jad Vašem" muziejuje
© Reuters/Scanpix

Rusijos prezidentas padėkojo tiems, kurie puoselėja holokausto atminimą, ir pridūrė, kad "tokį įvykį privalo atsiminti ir ateities kartos".

"Mes turime geriau koordinuoti savo veiksmus kovoje su tokiu blogiu kaip terorizmas, ekstremizmas, tautinis nepakantumas", - sakė Rusijos vadovas prieš derybas su Izraelio prezidentu Moshe Katsavu.

"XXI amžiuje negali būti vietos ksenofobijai ir antisemitizmui", - pridūrė V.Putinas.

Rusijos vadovas taip pat sakė, jog savo pirmąjį vizitą į Izraelį laiko simboliniu. "Dar visai neseniai buvo sunku įsivaizduoti, kad Rusijos valstybės vadovas su oficialiu vizitu gali apsilankyti Izraelyje. Tai geras ženklas, liudijantis apie pozityvias permainas pasaulyje ir mūsų santykiuose".

M.Katzavas savo ruožtu sakė pripažįstantis, kad "Rusijai tenka labai svarbus vaidmuo tarptautinėje arenoje", ir patvirtino, jog per derybas su V.Putinu aptars padėtį Artimuosiuose Rytuose.

"Mus sieja bendras įsipareigojimas kovoti su antisemitizmu ir mirtį sėjančiu terorizmu", - sakė Izraelio prezidentas ir išreiškė pagarbą sovietinės Raudonosios armijos kariams už jų vaidmenį sutriuškinant nacius Antrajame pasauliniame kare.

Vladmiras Putinas ir Moshe Katzavas
© Reuters/Scanpix

M. Katzavas įvertino V. Putiną kaip "Izraelio draugą". Abi pusės pasirašė politinį pareiškimą dėl bendros kovos su terorizmu ir antisemitizmu. Rusijos prezidentas savo vizitą Izraelyje pavadino "svarbiu ateities santykių plėtrai".

V.Putinas savo ruožtu pabrėžė, kad žydų tauta, kaip ir Rusijos žmonės, Antrajame pasauliniame kare patyrė dideles netektis.

"Bet nacionalinė agresija nesugebėjo palaužti mūsų tautų. Mes drauge įrodėme savo teisę į laisvę ir savo raidos kelią. Šią teisę mūsų tautos gynė stovėdamos petys į petį", - sakė jis.

Gina sandėrius su Iranu ir Sirija

V.Putinas vieši Izraelyje
© Reuters/Scanpix

Be to, Rusijos prezidentas per viešnagę gynė savo šalies sandorius su Sirija ir Iranu. Bendroje su žydų prezidentu spaudos konferencijoje jis patvirtino, kad Rusijos priešlėktuvinių raketų pardavimas Damaskui dėl trumpo jų veikimo nuotolio nekelia grėsmės Izraeliui. V. Putinas pats teigė uždraudęs parduoti ilgojo nuotolio raketas Sirijai.

"Jei mes tiekiame ginklus į Artimuosius Rytus, tai darome su dideliu atsargumu", - pažymėjo Kremliaus vadovas. Anot jo, Maskva nedaro nieko, kas galėtų pakeisti jėgų santykį regione. Kartu V. Putinas pareiškė matąs naują šansą Artimųjų Rytų konfliktui išspręsti.

V.Putinas vis griežčiau kritikuoja Irano branduolinę programą

Protestuoja palestiniečiai, Palestina, Izraelis
© AFP/Scanpix

Izraelyje viešintis Rusijos prezidentas ketvirtadienį pareiškė, kad Iranas turi dėti daugiau pastangų, kad įtikintų pasaulį, jog jis nesistengia sukurti branduolinio ginklo. Spaudos konferencijoje Jeruzalėje V. Putinas pareiškė, kad Teherano sutikimas į Rusiją grąžinti panaudotą branduolinį kurą "nėra pakankamas", ir paragino Iraną leisti tarptautiniams ekspertams ištirti branduolinius objektus.

Iranas ilgą laiką neigia kaltinimus, kad siekia įgyti branduolinės ginkluotės. V. Putinas iki šiol aktyviai rėmė Teheraną, tikėdamasis, kad bendradarbiavimas su šia Islamo Respublika padės sustiprinti Maskvos vaidmenį Artimųjų Rytų regione.

Vasarį Maskva su Teheranu pasirašė branduolinio kuro tiekimo sutartį, kuriai labai priešinosi Vašingtonas, teigdamas, kad Iranas gali pasinaudoti Rusijos pareigūnų žiniomis ir panaudotu kuru bei gaminti masinio naikinimo ginklus.

Mahmoud Abbas
© Reuters/Scanpix

Penktadienį V. Putinas Vakarų krante turėtų susitikti su palestiniečių ministru pirmininku Mahmoudu Abbasu.

Iš Kairo atskridęs V.Putino lėktuvas trečiadienį nusileido tarptautiniame Ben Guriono oro uoste Tel Avive.

Trečiadienio vakarą V. Putinas aplankė šventąsias Jeruzalės vietas. Kremliaus vadovas apžiūrėjo Raudų sieną, Viešpaties kapo bažnyčią ir vieną rusų bažnyčią senamiestyje. Dėl to, anot žiniasklaidos, transportui buvo uždarytos centrinės gatvės Jeruzalėje, svečio saugumu rūpinosi gausios policijos pajėgos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.