aA
Saddamas Husseinas trečiadienį, savo 68-ojo gimtadienio išvakarėse, pirmą kartą po keturių mėnesių susitiko su advokatu, sakė buvusio Irako prezidento advokatų grupės vadovas. "Prezidento sveikata ir nuotaika šioje neteisėtoje nelaisvėje gera", - žurnalistams sakė Ziadas Khasawnehas.
Sadamas Huseinas
Pirmą kartą po septynių mėnesių ketvirtadienį viešumoje pasirodęs buvęs diktatorius Sadamas Huseinas specialų irakiečių tribunolą pavadino "teatru" ir arabų kalba pareiškė, jog tikrasis nusikaltėlis yra JAV prezidentas George'as W. Bushas (Džordžas Bušas), pranešė britų žiniasklaida. Slaptoje vietoje pusvalandį vykusiame posėdyje S.Huseinas atsisakė pasirašyti pateiktus teisinius dokumentus, pranešė posėdyje dalyvavę žurnalistai.
© AFP/Scanpix
Pasak Z.Khasawneho, Saddamas Husseinas šešias valandas bendravo su irakiečiu Khaliliu al Duleimi - Jordanijoje įsikūrusios advokatų grupės, kurią pasamdė buvusio prezidento šeima, nariu.

"Duleimi grįžta į Amaną, ir tada žinosime daugiau", - sakė Z.Khasawnehas, kuris pridūrė, kad Saddamas Husseinas su savo advokatais nebuvo susitikęs nuo praėjusių metų pabaigos.

Tūkstančių irakiečių nužudymu kaltinamas buvęs prezidentas gimė 1937 metų balandžio 28 dieną Ogos kaime, esančiame į šiaurę nuo Bagdado.

"Prezidentas atliks pagrindinį vaidmenį rengiant jo gynybos strategiją. Pastaraisiais mėnesiais per Irako advokatų asociaciją mes pateikėme daugybę prašymų tribunolui leisti mums su juo susitikti, tačiau tik dabar sulaukėme atsakymo", - sakė Z.Khasawnehas.

Saddamas Husseinas kalinamas nuo 2003 metų gruodžio, kai jį sučiupo JAV pajėgos. Jis laikomas Bagdado pakraštyje esančiame amerikiečių kalėjime.

Kh.al-Duleimi po pastarojo susitikimo su Saddamu Husseinu prieš keturis mėnesius sakė, kad buvęs prezidentas paneigė amerikiečių paskelbtą versiją, esą jis pasidavė JAV pajėgoms, kai buvo aptiktas besislepiantis duobėje netoli jo gimtojo Tikrito miesto.

Sunitui Saddamui Husseinui pateikti kaltinimai susiję su kurdų ir šiitų sukilimų nuslopinimu. Be kita ko, jis kaltinamas išžudęs tūkstančius kurdų barzanių genties narių, o 1988 metais nurodęs surengti taip pat tūkstančius gyvybių nusinešusią cheminę ataką prieš kurdų Halabdžos kaimą.

Praėjusiais metais Saddamas Husseinas, stojęs prieš tyrimą atliekantį teisėją, gynė 1990 metų invaziją į Kuveitą, kuri, pasak jo, tebuvo teritorinių pretenzijų įgyvendinimas. Buvęs Irako prezidentas tuomet taip pat tvirtino, kad apie skerdynes Halabdžoje sužinojo tik iš žiniasklaidos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.