aA
Naftą eksportuojančių šalių organizacija OPEC bando sugriežtinti savo tinklalapio apsaugą po to, kai į jį įsibrovė kompiuterių "piratas". Manoma, kad jis buvo pasipiktinęs naftos kainų augimu.
Tinklalapis anksti trečiadienio rytą buvo išjungtas, bet jau iki vidurdienio vėl pradėjo veikti. Iš jo buvo pašalintas raštiškas pareiškimas, kuriame buvo su panieka kalbama apie OPEC.

Šios organizacijos būstinės atstovas spaudai Mohammedas Faroukas (Mohamedas Farukas) pareiškė, kad technikai pataisė tinklalapį ir "bando sugriežtinti jo apsaugą". Pasak jo, isilaužėlis prasibrovė į titulinį puslapį ir jame paliko užrašą: "Negali visiškai atmesti galimybės, kad tai vėl atsitiks OPEC ar kam nors kitam".

Tinklalapio www.opec.org titulinio puslapio apačioje buvo paliktas nelyginant grafiti. Lankytojams po kelių sekundžių buvo pateikiamas pagrindinis tinklalapio meniu.

OPEC narės buvo raginamos sureguliuoti naftos žaliavų kainas. "Mes tikrai turime galvoti apie skurdo kamuojamas šalis, kurioms neužtenka pinigų net aspirinui, jau nekalbant apie išpūstas mazuto kainas..." Atrodo, kad užrašą paliko asmuo, slapyvardžiu "fluxnyne".

Pastaruoju metu naftos žaliavos kainos priartėjo prie dešimtmečio rekordo, ir visas pasaulis priekabiai atkreipė dėmesį į OPEC. Praėjusį savaitgalį naftą tiekiančios šalys, siekdamos numušti kainas, žadėjo padidinti jos gavybą iki 800 000 barelių per dieną.

Antradienį OPEC prezidentas Ali Rodriguezas (Alis Rodrigesas) įspėjo, kad pasauliui gresia energetikos krizė, panaši į 8-ojo dešimtmečio krizę. Tuomet dėl aukštų naftos kainų krito jos paklausa ir kilo infliacija.

BNS