aA
Europos Komisijoje (EK) per pastaruosius dvejus metus įsidarbino 1081 žmogus iš naujų ES šalių, 106 iš jų - lietuviai. Pasak EK pranešimo, Komisija siekia iki 2010-ųjų įdarbinti 3441 darbuotoją iš ES naujokių, nes tai atspindėtų ir sparčią sąjungos plėtrą.
Žmonės, verslininkai
Žmonės, verslininkai
© Corbis/Scanpix
Daugiausiai - 249 - EK dirba lenkų. Juos vejasi vengrai (173) ir čekai (137), lietuviai lieka ketvirtoje vietoje. Latvių ir estų Europos Komisijoje įsidarbino atitinkamai 83 ir 82.

Didesnė dalis - 77 - lietuvių įsidarbino aukštesnėse (A lygio) pareigybėse. Ši tendencija būdinga visoms ES naujokėms - 728 darbuotojai iš jų įsidarbino aukštesnio lygio postuose ir tik 353 - žemesnio, arba B ir C lygio.

Vis dėlto tarp generalinių direktorių ir jų pavaduotojų, kurių Komisijoje yra 30 ir tik 5 - iš naujų šalių, lietuvių nėra: čia vyrauja čekai, vengrai, slovėnai ir kipriečiai. Lietuvių nėra ir tarp direktorių bei jų įgaliotųjų patarėjų. Šias pareigybes užima 12 naujųjų ES narių piliečių, tačiau tarp jų nėra tik lenkų ir lietuvių.

EK per pastaruosius dvejus metus įsidarbino maždaug trečdaliu mažiau ES naujokių atstovų, nei planuota. EK pranešime teigiama, kad tai lėmė ir biurokratinės priežastys, bet pažymima ir tai, kad priėmimą į darbą Komisijoje labiausiai lemia asmeniniai privalumai ir nuopelnai.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.