aA
Austrijos partnerių iš Europos Sąjungos paskelbtos sankcijos šiai šaliai dėl dešiniųjų radikalų Laisvės partijos dalyvavimo vyriausybėje atrodo tapo sunkesne našta jų autorėms nei taikiniui.
Keturiolika ES narių antradienį nutarė panaikinti draudimą palaikyti su Viena aukšto lygio politinius kontaktus, kai trijų ES paskirtų "išminčių" ataskaitoje buvo gerai įvertinta žmogaus teisių padėtis Austrijoje, nors pati Laisvės partija buvo sukritikuota.

Pasak diplomatų, ES buvo priversta nutraukti sankcijas anksčiau, nei ketino. Buvo aiškių ženklų, jog tai atstumia Danijos rinkėjus, kurie rugsėjo 28 dieną referendume turės apsispręsti dėl šalies prisijungimo prie euro zonos. Šiuo metu šio žingsnio šalininkų ir priešininkų skaičius yra beveik lygus.

"Sankcijas teko panaikinti dėl Danijos. "Išminčiai" mums tik padavė figos lapą", sakė vienas ES pareigūnas.

Pergalę skelbė abi pusės. Keturioliktukas pareiškė, kad "karantinas" pasiekė savo tikslą - užkirsti kelią prieš imigrantus pasisakančio Joergo Haiderio (Jorgo Haiderio) partijai įgyvendinti radikalią politiką.

Jungtinių Tautų Generalinėje Asamblėjoje dalyvaujantys ES diplomatai tvirtino, jog priemonės turėjo poveikį Vienai ir pasiuntė žinią tiek kitoms ES narėms, tiek kandidatuojančioms Vidurio Europos šalims, jog Sąjunga netoleruos rasizmo.

J. Haideris, anksčiau išgarsėjęs pritariamaisiais komentarais apie nacių politiką, pasitraukė iš Laisvės partijos vadovybės, tačiau liko įtakingiausia jos figūra.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.