aA
JAV duomenimis, 2004 metais didelių teroro išpuolių pasaulyje buvo įvykdyta trigubai daugiau - toks šio skaičiaus padidėjimas gali atnaujinti debatus dėl to, ar George'o W.Busho administracija laimi karą su terorizmu, antradienį sakė Kongrese dirbantys padėjėjai. Reikšmingų tarptautinių teroro išpuolių pernai buvo maždaug 650, o 2003 metais - 175.
Po sprogimo Bagdade
Iš po penktadienio vakarą degalus gabenusio sunkvežimio sprogimo suniokoto namo Bagdade griuvėsių gelbėtojai ištraukė mažiausiai 7 kūnus
© EPA-ELTA
Tokius duomenis pirmadienį pateikė JAV valstybės departamentas ir žvalgybos pareigūnai.

Kongreso padėjėjams buvo nurodyta, kad teroristų išpuolių skaičiaus padidėjimas iš dalies atspindi suintensyvėjusį smurtą Indijoje ir Pakistane, kuris yra susijęs su Kašmyro regionu, ir tuo, kad daugiau žmonių skiriant JAV stebėjimo misijoms suskaičiuojama daugiau išpuolių.

Pernai Valstybės departamentas iš pradžių buvo paskelbęs klaidingus, sumažintus 2003 metais įvykdytų išpuolių ir jų aukų skaičius, kuriais remdamasis teigė, kad G.W.Busho administracija laimi karą su terorizmu.

Vėliau departamentas paskelbė, kad tikrasis 2003 metais per išpuolius žuvusių ir sužeistų žmonių skaičius yra daugiau kaip dvigubai didesnis. Taip pat nurodyta, kad reikšmingų teroristų atakų - kai žūsta ar sunkiai sužeidžiami žmonės, padaroma didesnė kaip 10 tūkst. JAV dolerių žala arba ketinama sukelti tokius padarinius - skaičius padidintas iki 175. Tai buvo didžiausias skaičius per 20 metų.

Praėjusią savaitę JAV valstybės departamentas išprovokavo naujus debatus nurodydamas, kad daugiau nebeskelbs šių skaičių savo metinėse ataskaitose dėl terorizmo ir kad tai darys neseniai įsteigtas Nacionalinis kovos su terorizmu centras (NCTC), kuris ir renka tokius duomenis.

CŽV praėjusią savaitę nurodė, kad jokie sprendimai dar nepriimti. Tačiau vienas JAV žvalgybos pareigūnas, kuris prašė jo pavardės neminėti, sakė, kad šie skaičiai bus paskelbti penktadienį.

Atstovų Rūmų narys, demokratas iš Kalifornijos Henry Waxmanas antradienį valstybės sekretorei Condoleezzai Rice parašė laišką, kuriame prašo paskelbti šiuos skaičius, kurie gaunami atsižvelgus tik į tarptautinius išpuolius.

Buvęs žvalgybininkas Larry Johnsonas praėjusią savaitę pirmasis paskelbė, kad 2004 metais reikšmingų teroro išpuolių įvykdyta daugiau - mažiausiai 655.

H.Waxmano laiške sakoma, kad iš maždaug 650-ies pernai įvykdytų reikšmingų išpuolių maždaug 300 yra susiję su smurtu Indijoje ir Pakistane. Taigi, likusioje pasaulio dalyje įvykdyta maždaug 350 išpuolių - dvigubai daugiau nei 2003 metais.

Jis taip pat nurodė, jog Kongreso padėjėjams buvo pranešta apie maždaug 198 2004-aisiais įvykdytus tokius išpuolius Irake. 2003 metais tokių išpuolių Irake buvo 22.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.