aA
Diskusijos apie galimą naują valdančiąją daugumą pernelyg ankstyvos ir kol kas gali vykti tik teoriniu lygmeniu, sako Seimo opozicijos lyderis, Tėvynės sąjungos pirmininkas Andrius Kubilius.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
"Tokie svarstymai yra per daug ankstyvi. Per daug dėmesio skiriame galimam valdančiosios koalicijos subyrėjimui ir vieniems ar kitiems scenarijams. Nematau labai gerų scenarijų ir labai gerų alternatyvų, todėl nejaučiu didelio entuziazmo apie tai diskutuoti", - trečiadienį Eltai teigė A.Kubilius, komentuodamas liberalcentristų pasiryžimą derėtis dėl naujos valdančiosios daugumos.

Antradienį per susitikimą su Prezidentu Valdu Adamkumi opozicinės Seimo Liberalų ir centro frakcijos nariai teigė esantys suinteresuoti ir pasiruošę derėtis dėl naujos valdančiosios koalicijos formavimo.

Seimo vicepirmininkas Gintaras Steponavičius pareiškė, kad liberalcentristai kviesią šia tema aktyviau kalbėtis ir savo partnerius Seimo opozicijoje konservatorius.

Pasak A.Kubiliaus, kol kas liberalcentristai su Tėvynės sąjungos atstovais nėra kalbėję apie galimą naują valdančiąją daugumą. Tačiau artimiausiu metu šios partijos ketina aptarti politines perspektyvas.

"Tai, ką pasakė G.Steponavičius, teoriškai galimas variantas, bet mes kol kas to nesvarstome. Nemanome, kad reikėtų aktyviai svarstyti, kol dabartinė valdančioji koalicija nesubyrėjo, - pažymėjo opozicijos lyderis. - Žinoma, jei gyvenimas privers ir šiandieninė koalicija subyrės, tokios derybos prasidėtų".

A. Kubiliaus teigimu, neverta daug laiko ir jėgų skirti teorinių scenarijų svarstymui, kadangi yra pakankamai didelė tikimybė, jog dabartinė valdančioji dauguma, nors ir svyruodama, išsilaikys iki kadencijos pabaigos. Anksčiau jis yra sakęs, kad trapi keturių partijų koalicija turi pakankamai galimybių išsilaikyti iki kitų Seimo rinkimų, nes yra suformuota ne vertybiniu pagrindu, o remiantis susitarimais dėl postų pasidalijimo.

Beje, dalis konservatorių nuogąstauja dėl pernelyg didelio suartėjimo su liberalcentristais. Mat A. Kubiliui, kalbant opozicijos vardu, dažnai tenka atstovauti bendrai abiejų partijų pozicijai, todėl kyla pavojus, kad visuomenė gali imti šias pozicijas tapatinti.

Tėvynės sąjungos Krikščioniškųjų demokratų frakcija paragino partijos vadovybę išsiaiškinti, kodėl Vilniaus miesto tarybos nariai konservatoriai vis dažniau pritaria liberalcentristų lyderio, sostinės mero Artūro Zuoko politikai. Jei būtų įvertinta, kad Vilniaus vadovų įgyvendinamos idėjos neatitinka Tėvynės sąjungos programinių nuostatų, siūloma konservatoriams pasitraukti iš valdančiosios koalicijos sostinės taryboje.

A. Kubiliaus teigimu, šios problemos yra vietinio masto ir neturėtų būti painiojamos su nacionaline politika. Opozicinę koaliciją sudarę konservatoriai ir liberalalcentristai esą veikia pakankamai efektyviai, todėl žlugus valdančiajai daugumai Tėvynės sąjunga dėl ateities visų pirma derėtųsi su Liberalų ir centro sąjunga.

Paaiškėjus Seimo liberalcentristų ambicijoms, partijos vadovas A. Zuokas pareiškė esąs nustebęs, kadangi su juo apie tai nebuvo kalbėta. Anksčiau jis Eltai sakė nematąs jokių galimybių, esant dabartinei Seimo sudėčiai, dalyvauti valdančiosios koalicijos darbe.

Dėl naujos valdančiosios daugumos formavimo derėtis pasiryžusius liberalcentristus Seimo Pirmininkas Artūras Paulauskas palygino su nepatyrusiu atsarginiu krepšinio komandos žaidėju, kuris dega noru išbėgti į aikštelę.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.