aA
Europiečiams vis labiau nerimaujant, kad prancūzai gegužės 29 d. referendume atmes Europos Sąjungos (ES) Konstituciją, įtakingas britų dienraštis "Financial Times" pateikia 10 galimų tokio scenarijaus padarinių sąrašą.
1. Konstitucinė sutartis, skirta modernizuoti išsiplėtusią ES, greičiausiai žlugs. Bandymai išsaugoti kai kuriuos sutarties elementus, pavyzdžiui, naująją ES balsavimo sistemą ir ES prezidento bei užsienio reikalų ministro pareigybių įsteigimą, gali būti atidėti vėlesniam laikui.

2. Dauguma diplomatų prognozuoja, kad sprendimų priėmimas bloke sustos pusei metų ar dar ilgesniam laikui.

3. Prancūzijos prezidentas Jacquesas Chiracas ir jo vyriausybė sulauks pažeminimo, tačiau tuo pat metu užkirs kelią ES liberalioms ekonomikos reformoms, tarp jų ir ES paslaugų rinkos liberalizavimui.

4. Turkijos viltys spalio 3 d. pradėti derybas dėl narystės bloke gali sužlugti. Kiltų pavojus ir tolesnei galimai ES plėtrai.

5. Gali būti atidėtas susitarimas dėl kitų septynerių metų ES biudžeto.

6. Kai kurie bankai perspėjo, kad gali žlugti Europos vienybė, o tai grėstų šešerius metus galiojančios bendros valiutos išlikimui.

7. Rinkos nestabilumas: Italijos kandidatas į Europos centrinio banko vykdomosios valdybos narius Lorenzo Bini-Smaghi perspėjo, kad euro zonos palūkanų normos padidėjimas gali sukelti rinkų nestabilumą.

8. ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana perspėja, kad gali sumenkėti Europos galimybės rasti bendrą poziciją tarptautinės politikos atžvilgiu, kaip jau buvo Irako karo atveju.

9. Europa gali susiskaldyti į dvi stovyklas: Prancūzija ir Vokietija gali "iš naujo įkurti" ES su savita socialine ir fiskaline politika.

10. ES gali iš viso žlugti, jei prancūzų "ne" referendume sukels nekontroliuojamą politinę įtampą. Tai mažiausiai tikėtinas padarinys.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.