aA
Seimo laikinoji tyrimo komisija sprendžianti klausimą, ar leisti patraukti parlamentarą Joną Ramoną baudžiamojon atsakomybėn, trečiadienį išklausė Generalinės prokuratūros atstovų ir paties J.Ramono. Parlamentaras, kuris tuo metu buvo Žemės ūkio rūmų pirmininkas, kaltinamas kartu su kitais žemdirbiais kėlęs riaušes, kai 2003 metais blokavo kelius.
Jonas Ramonas
Jonas Ramonas
© ELTA (A.Koroliovo nuotr.)
Praėjusią savaitę Generalinis prokuroras Antanas Klimavičius kreipėsi į Seimą dėl leidimo patraukti J.Ramoną baudžiamojon atsakomybėn, nes Seimo narys turi neliečiamybę, tad teismas negali nagrinėti bylos.

J.Ramonas komisiją patikino, kad jis tikrai nebuvo blokadų organizatorius, o žemdirbių veiksmus traktuoja kaip būtinybę ir teigia, kad žemdirbiai rengėsi tik teisėtiems mitingams, o blokados buvo vėlesnių atskirų susitarimų padarinys.

„Tai buvo būtinas reikalingumas – žemdirbiai neorganizavo blokados, o turėjo teisėtus leidimus mitingams“, - tikina J.Ramonas, pabrėždamas, kad jis tikrai nebuvo pagrindinis blokados organizatorius, be to, tuo metu jis gulėjo ligoninėje.

Pasak jo, ir cituojamuose protokoluose kalbama tik apie teisėtus mitingus. Jo teigimu, abejonių kelia tai, kad atliekant tyrimą rodomos 1999 metų, ne 2003 metų, vaizdajuostės. J.Ramonas teigia, kad teisme prašė ne kartą, jog būtų atlikta vaizdajuosčių ir protokolų ekspertizė, bet į tai nebuvo atsižvelgta.

„Aš už tai, kad būtų vykdomas teisingumas, bet su labai giliu tyrimu“, - sakė parlamentaras.

Komisijos darbui vadovaujantis Bronius Bradauskas sako, kad komisija atsižvelgs į „visą aplinkybių ratą“, tačiau jis teigia, kad prokuratūros argumentai atrodo pakankami.

„Komisija į viską kreipia dėmesį – kiekvienas komisijos narys susidarė nuomonę apie procesą. Šiandien parašysim pažymėlę, kokie faktai išdėstyti prokuratūros, kokie paties J.Ramono, ir rytoj balsuosime, ar siūlyti patraukti kolegą J.Ramoną baudžiamojon atsakomybėn, bet vis tiek galutinį žodį tars Seimas“, - sakė jis.

Komisijos pirmininkas teigia, kad bus atsižvelgiama į J.Ramono paaiškinimus, tačiau negalima paneigti ir teismo sprendimų.

„Neturime teisės nepasitikėti teismu, nes jis patvirtino J.Ramono bendražygių nusikalstamą veiklą“, - sakė B.Bradauskas.

Jo nuomone, komisijos nariai greičiausiai atsižvelgs į tai, kad J.Ramono bendražygiams teismo skirta bausmė buvo labai nedidelė, be to, sprendimus gali įtakoti ir nuo įvykių praėjęs ilgas laiko tarpas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.