aA
Diskusijos apie pasaulį valdančias jėgas vyksta jau ne vieną tūkstantmetį, nors realios galimybės valdyti pasaulį atsirado iš esmės tik XX a. antroje pusėje. Šiandien, ieškant atsakymo į klausimą „Kas valdo pasaulį?“, galima rinktis iš daugybės siūlomų variantų.
Icheono pasaulio keramikos centre moteris dėlioja tūkstančius molinių figūrėlių.
Icheono pasaulio keramikos centre moteris dėlioja tūkstančius molinių figūrėlių. Ji padeda rengti britų menininko Antony Gormley parodą. Pietų Korėja.
© AFP/Scanpix
Galimi variantai: nekintantys fizikos dėsniai, Dievas, gražios moterys, idėjos, meilė, ufonautai ir t.t. Dažnai teigiama, jog pasaulį valdo tie, kurie valdo didžiausius turtus ar informaciją.

Anot geopolitiko klasiko sero Halfordo Johno Mackinderio:

Kas valdo Rytų Europą, tas valdo Heartlandą (iš esmės Rusiją);
Kas valdo Heartlandą, tas valdo Pasaulio salą (Euraziją);
Kas valdo Pasaulio salą, tas valdo pasaulį.

Pasibaigus Šaltajam karui iš esmės sutariama, jog Eurazijos kontinentą tiesiogiai ar netiesiogiai valdo JAV. Remiantis H.J.Mackinderio formule, galima teigti, jog JAV valdo pasaulį.

Tie, kuriuos šis atsakymas tenkina toliau gali nebeskaityti.

Atsakymas, jog pasaulį valdo JAV, skamba neįtikinamai, nes natūraliai kyla klausimas – „Kas valdo JAV?“. Šiuo atveju taip pat galimi įvairūs variantai, įskaitant daugelį aukščiau minėtų. Būtų logiška manyti, jog JAV valdo ne itin seniai antrai kadencijai perrinktas prezidentas George’as Bushas jaunesnysis. Vis tik tuo galėtų patikėti tik labai naivus žmogus.

Šių laikų istorijoje gana sunku rasti pavyzdžių, kurie vienareikšmiškai liudytų, jog tikrasis valstybės vadovas yra žmogus, oficialiai pripažįstamas jos vadovu. Paprastai valdžia būna sutelkta ne oficialaus valstybės vadovo, bet jo aplinkos ar komandos rankose. Aukščiausią valstybės vadovą supantys asmenys dažnai priklauso vienam judėjimui, klanui, klikai ar grupuotei. Iš esmės galima teigti, jog tai yra įtakingi žmonės, vienijami bendrų vertybių ir bendrų interesų. Dažniausiai šiam, gana uždaram ratui, apsprendžiančiam valstybės politinę darbotvarkę, priklauso ne daugiau tuzino piliečių.

G.W.Bushą, iš kurio kartais visiškai absurdiškų pasisakymų mėgsta pasišaipyti ir patys amerikiečiai, vargu ar galima laikyti tuo asmeniu, kuris iš tiesų valdo JAV. Diskusijose apie tai, kas valdo JAV po G.W.Busho išrinkimo prezidentu 2001 metais, dažniausiai minimi šie svarbius politinius postus užimantys asmenys - Dickas Cheney, Donaldas H. Rumsfeldas, Johnas R. Boltonas, Condoleezza Rice, Richardas Perle’as, Paulas Wolfowitzas, Stephenas J. Hadley, Lewisas Libby, Douglas J. Feith, Elliottas Abramsas.

Visi įvardinti asmenys yra saugumo politikos specialistai. Pagrindinės jų domėjimosi sritys – Rusija/Sovietų Sąjunga ir Vidurio Rytų regionas. Tarpusavyje šiuos žmones sieja seni (vieni kitus pažįsta keletą dešimtmečių) formalūs ir neformalūs ryšiai. Žinoma, svarbiausias juos siejantis dalykas – tikėjimas, jog JAV užsienio politika turi būti „kieta“ užsienio politika.

Aukščiau įvardinti asmenys iš principo sutaria, jog:

- moralinės vertybės, susijusios su Judėjiškąja-Krikščioniškąja tradicija, yra neatsiejamos nuo valstybės vidaus ir užsienio politikos;
- tokių vertybių kaip laisvė ir demokratija sklaida yra efektyviausias būdas JAV saugumui užtikrinti (būtinas Vidurio Rytų regiono demokratizavimas);
- geriausia gynyba yra puolimas (būtinas prevencinis grėsmių naikinimas);
- idealistinių tikslų įgyvendinimo turi būti siekiama remiantis realistinėmis priemonėmis, t.y. strateginiais išskaičiavimais;
- reikalui esant, JAV privalo prisiimti visą atsakomybę ir veikti vienašališkai;
- JAV privalo neleisti iškilti kitai jėgai, galinčiai dominuoti pasaulyje.

Grįžtant prie klausimo „Kas valdo JAV?“, verta pabrėžti, jog ne visi įvardinti asmenys yra vienodai galingi ir įtakingi. Remiantis Davidu J. Rothkopfu, JAV prezidento G.W.Busho sprendimus labiausiai įtakoja C.Rice, D.H.Rumsfeldas ir D.Cheney. Kiti JAV elito tyrėjai akcentuoja savotiškų „pilkųjų kardinolų“ – R.Perle’o ir P.Wolfowitzo – vaidmenį, priimant svarbiausius pastarųjų metų sprendimus (pvz., dėl karinės operacijos prieš Iraką inicijavimo 2003 m. pradžioje). R.Perle’as netgi turi „tamsos princo“ pravardę.

Aišku, vienareikšmiškai tvirtinti, jog būtent šie penki asmenys šiuo metu valdo pasaulį negalima. Juos išskiriant kaip įtakingiausius JAV piliečius, vadovaujamasi prielaidomis, kurių pagrindimas kelia daugybę klausimų. Jų galios ir įtakos objektyviai neįmanoma įvertinti, nes nėra tam būtinų kriterijų arba šie kriterijai yra realiai nepatikrinami ar neišmatuojami. Norint žinoti, kas iš tiesų priima svarbiausius politinius sprendimus JAV, reikia būti gana uždaro amerikiečių elito nariu. Be to, tęsiant klausimus dėl to, kas ir ką valdo, būtų logiška kelti klausimą – „Kas valdo tuos asmenis, kurie valdo JAV prezidentą?“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.